Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:196300
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ievads


„Zeme virpuļo ap Sauli, mainot vasaru pret ziemu, un mēs virpuļojam ap savu likteņa asi, mācoties dzīvot, izdzīvot un pārdzīvot.”
Dace Rukšāne, Lilit, 09/08

Katram laikmetam ir raksturīgs savs daiļrunības stils un metode, sava sociālā un politiskā orientācija. Runas māksla gadsimtu gaitā ir piedzīvojusi gan labākus, gan sliktākus laikus. Mūsdienās runas ir attīstījusies ļoti plaši un publicistiem paveras plašas iespējas savas domas, idejas izteikt pēc iespējas vairāk izmantojot radošas pieejas, lai lasītājiem būtu interesantāk lasīt, kā, piemēram, dažādu vārdu salikumu izmantošana, jaunvārdu ieviešana un dažādo māksliniecisko izteiksmes līdzekļu izmantošana.
Laiks rit savu nebeidzamo ritēšanu un cilvēki dodas ik dienu savās darba gaitās. Dace Rukšāne ir kā iedvesma daudzu sieviešu dzīvē, jo viņa ar savu interesanto prasmi domāt un izdomāto ievīt dažādos vārdu virknējumos spēj iedvesmot daudzas Latvijas sievietes.
Savā darbā izvēlējos tieši publicisti Daci Rukšāni, jo mani uzrunāja viņas vienkāršība un interesantais domu izteikšanas veids žurnālā „Lilit” kā redaktorei. Meklējot materiālus par publicisti atradu arī avīzes „Diena” pielikumu „SestDiena”, kurā Dace Rukšāne arī veido savus rakstus. Šie raksti ir ļoti interesanti, ar savu rozīnīti un savdabīgo izteikšanās veidu.
Lai veiksmīgāk izprastu šīs sievietes rakstītos darbus ir jāpārzina arī viņas biogrāfija. Dace Rukšāne ir dramaturģe, dzejniece, rakstniece un tulkotāja. Dzimusi 1969. gadā. Pēc Rīgas 50. vidusskolas absolvēšanas 1997. gadā studējusi Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē un Latvijas Medicīnas akadēmijā. Papildu izglītību guvusi Kinoscenāriju attīstības meistardarbnīcā SOURCES 2 Vīnē (2003). Rakstījusi dzeju, kā arī ir autore trīs lugām: „Rīt atbrauks Florinda” (iestudēta Dailes teātrī), „Kāds eņģelis. Vēl nekritis” (abas 2001) un „Es tev nepateicu visu” (2003, iestudēta Limbažu teātrī 2005). Tulkojusi Ī. Ensleres lugu „Vagīnas monologi”, kas uzvesta uz Dailes teātra skatuves (2003), kā arī H. Millera lugu „Tas trakais, trakais Henrijs”, kas Dailes teātrī tiks iestudēta 2008. gadā. Rakstījusi scenārijus vairākām spēlfilmām. Kopš 1997. gada regulāri publicējas žurnālos, no 2002. gada – iknedēļas sleja laikrakstā „Sestdiena”, no 2004. gada – galvenā redaktore žurnālā „Lilit”.1

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties