Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:422267
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Krievijā pirmais proletariāta diktatūras eksperiments ekonomikas un politikas jomā bija kara komunisma politikas iedibināšana. Šī politika ilga no 1918. līdz 1921.gadam un beidzās ar neveiksmi, ko par kļūdainu atzina daļa valsts vadītāju. Tāpēc 1921.gadā viņi izsludināja Jauno ekonomikas politiku, kas bija atkāpšanās no iepriekšējās kara komunisma politikas par labu dažiem kapitālisma principiem. Jaunā ekonomikas politika ilga līdz 1928.gadam un šajā laikā Krievijas ekonomika atdzima un bija vērojami panākumi valsts saimniecības dzīvē.
Kara komunisma politika triju gadu laikā bija izpostījusi Krievijas saimniecisko dzīvi tik lielā mērā, ka valsti 1921.gada pavasarī pārņēma plašs sociālo nemieru vilnis. 1921.gada martā nopietna sacelšanās bija notikusi Kronštatē. Vasarā sacelšanās pret boļševikiem izplatījās Krimā, Kaukāzā, Sibīrijā, Pievolgā. Strādnieku nemieri notika Maskavā, Petrogradā un Harkovā un citos rūpniecības centros. Krievijā bija saasinājies konflikts starp zemniekiem un strādniekiem. Šīs divas sabiedrības daļas boļševiki bija sludinājuši par vienotām cīņā pret kapitālistiem un buržuāziju, bet patiesībā tās sāka karot viena pret otru. 1921.gadā sākušos zemnieku nemieru cēlonis bija 1918.gada 13.martā valdības ieviestā pārtikas diktatūra. Zemniekiem tika atņemti pēdējie labības un pārtikas krājumi. Pilsētu apgādi ar pārtiku tas neuzlaboja, bet laukos sākās bads. Bads aptvēra ne tikai laukus, bet arī pilsētas. No bada cieta apmēram 20% valsts iedzīvotāju un bada nāvē nomira apmēram 5 miljoni cilvēku.
Boļševiku valdība trīs kara komunisma gadu laikā nacionalizēja lielāko daļu lielo, vidējo un sīko rūpniecības uzņēmumu, transporta un tirdzniecības nozari, visus banku un kredītu uzņēmumus un likvidēja preču un fondu biržas. Laukos valsts bija konfiscējusi visu muižnieku zemi un daļu kulaku zemes. Tajos gados Krievijā bija izpostīta infrastruktūra, panīkusi tirdzniecība, rūpniecība un lauksaimniecība. Rūpniecības galveno nozaru kopprodukts 1921.gadā bija samazinājies par 80% vai pat vairāk procentiem salīdzinājumā ar 1913.gadu.
Padomju Krievijā bija sagrauta finanšu sistēma, pastāvēja kartiņu sistēma, melnais tirgus, obligātā darba klausība; tirdzniecība notika naturālās maiņas veidā, valdība veica pārtikas rekvizīcijas, valsts bija cietusi lielus cilvēku resursu zaudējumus, un līdz ar sarežģīto iekšpolitisko situāciju smags bija arī Krievijas ārpolitiskais stāvoklis. Valsts nebija droša par savu turpmāko pastāvēšanu un tā atradās starptautiskā izolācijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131359
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties