Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:157560
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Labais un ļaunais – realitāte vai iedomas?    3
  Vai cilvēka spriestspēja ir problēmu radītāja?    4
  Vai cilvēks var izvairīties no bailēm un sāpēm ar saprāta palīdzību?    5
  Sāpes kā pašapliecināšanās pierādījums    5
  Kā lietām tiek piešķirta vērtība?    6
  Vai esejā izvirzītie uzskati attiecināmi arī uz mūsdienu cilvēku?    6
  Secinājumi    8
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

Patstāvīgajā studiju darbā izvēlējos rakstīt par franču domātāja Mišela de Monteņa (Michel de Montaigne) (1533-1592) eseju “Par to, ka laba un ļauna atšķiršana lielā mērā atkarīga no priekšstata, kāds mums ir par tiem”. Šo darbu Mišels de Monteņs ir rakstījis, izmantojot par piemēriem senās Grieķijas, Francijas, Itālijas un citu valstu vēsturiskos un reliģiskos notikumus, aicinot cilvēkus saglabāt pašcieņu un pozitīvu domāšanu, pat visgrūtākajos dzīves apstākļos.
Šajā esejā kā problēma ir izvirzīta tēma par to, kā cilvēks redz un prot atšķirt labo no ļaunā, un cik lielā mērā ir atkarīgas cilvēku ciešanas no viņu pašu spriedumiem, nevis no attiecīgo lietu būtības. Tas izpaužas apstāklī, ka cilvēkiem ir tieksme visā saskatīt to sliktāko, kaut gan patiesībā tik ļauni nemaz nav.
Šī tēma man likās saistoša, jo šāda problēma pastāv arī mūsdienu sabiedrībā. Vienīgais apgrūtinājums šīs esejas un Mišela de Monteņa uzskatu analīzē bija tas, ka minētie piemēri un notikumi, uz kuriem balstās eseja, norisinās daudzus gadsimtus atpakaļ, kad cilvēkiem bija daudz savādāka pasaules uztvere, tāpēc daudzas lietas mūsdienu cilvēkam ir grūti saprotamas. Iespējams tieši šī iemesla dēļ es nepiekritu dažiem esejā izteiktajiem atzinumiem, kurus es pamatošu darba izklāstošajā daļā.
Kopumā man šī eseja likās diezgan interesanta, un es to ieteiktu izlasīt arī citiem. Galvenokārt tādēļ, ka šī eseja māca, kā tikt galā ar bailēm, sāpēm, kā arī prasmi izanalizēt vai tiešām pastāv reāla problēma, vai arī cilvēks pats sev radījis šādas sajūtas ar sava saprāta un iedomu palīdzību. Dažreiz cilvēks sev izvirza diezgan muļķīgus mērķus, kuru pamatotība balstās nevis uz reālu nepieciešamību, bet gan uz kaut kādām iedomām, un šo mērķu sasniegšana bieži vien rada nepatīkamas situācijas un sekas, kas nav šo pūļu vērtas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties