Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:465024
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2021. - 2025. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  SATURS    2
  PREJUDICIĀLS NOLĒMUMS    4
  PREJUDICIĀLS NOLĒMUMS LATVIJAS TIESĪBU AKTOS    5
  SECINĀJUMI    6
  IZMANTOTĀS LITERĀTŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    7
Darba fragmentsAizvērt

Viens no svarīgākajiem elementiem Eiropas Savienības tiesību piemērošanā ir visu dalībvalstu vienveidīga to iztulkošana un piemērošana visā teritorijā un attiecībā uz visiem subjektiem. Lai veiksmīgi tiktu nodrošināta vienveidīga tiesību piemērošana, ES Tiesai ir piešķirta plaša kompetence – kā viena no svarīgākajiem uzdevumiem ir prejudiciālā nolēmuma procedūra.
Ja kādai ES dalībvalsts nacionālajai tiesai rodas šaubas par kāda ES tiesību akta interpretāciju, piemērošanu vai spēkā esamību, lietās, kurās jāpiemēro ES tiesības, tā var vērsties (atsevišķos gadījumos tai noteikti ir jāvēršas) ES Tiesā pēc padoma. Šādu padomu sauc par prejudiciālu nolēmumu.
Prejudiciālā nolēmuma procedūra vislielāko labumu un palīdzību sniedz tiesai un tiesnešiem, jo viņi galvenokārt ir tie, kuri ikdienā piemēro ES tiesības, kā arī tiesas izlemj lietas pamat apstākļus (lietās, kurās ir uzdots prejudiciālais jautājums) pamatojoties uz ES Tiesas sniegto prejudiciālo nolēmumu. Var teikt, ka prejudiciālā procedūra ir izveidota kā liels palīgs tiesnešiem šo tiesību piemērošanai. ES Tiesas spriedumā ietvertais skaidrojums par ES tiesību akta interpretāciju un piemērojamību ir saistošs nacionālajai tiesai izskatāmās lietas ietvaros. Savukārt citām tiesām ES Tiesas spriedumā ietvertais skaidrojums ir saistošs, izskatot līdzīgas lietas. Valstu tiesām nav visos gadījumos obligāti jāgriežas ES Tiesā ar prejudiciālo jautājumu, tomēr pastāv arī noteikti gadījumi, kuru izskatīšanas gaitā valsts tiesai ir obligāts pienākums vērsties pēc prejudiciālā jautājuma.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties