Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:481014
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.02.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Preiļi atrodas Latvijas DA daļā, Latgales augstienes R malā pie mazas upītes – Preiļupes. Preiļos dzīvo ~9,7 tūkstoši iedzīvotāju. Preiļi ir autoceļu mezgls un Preiļu rajona centrs. Vēstures avotos Preiļi pirmo reizi minēti 14.gs. vidū. No 14.gs beigām līdz 19.gs. 60. gadiem Preiļi piederēja Borhu dzimtai. Pilsētas tiesības Preiļiem piešķirtas 1928. gadā. Preiļi un Preiļu apkārtne, it īpaši Preiļu rajona austrumos esošais Silajāņu novads, ir slaveni ar saviem podniekiem – Latgales keramikas mākslas amata meistariem.


Reliģija

Preiļos darbojas Romas katoļu draudze un vecticībnieku draudze. Preiļu novada zemnieku apdzīvotajā vietā, kur darbojās Pasienas dominikāņu klostera mūku misija, 1715. gadā tika uzcelta pirmā koka baznīca. 1727.-1750. g. Preiļos darbojās jezuītu misija, ko uzturēja grāfs Borhs. Pirmās baz nīcas vietā grāfs Borhs 1771. gadā uzcēla jaunu koka baznīcu. Tā veltīta Jaunavas Marijas dzimšanai un atradās vietā, kur tagad ir mūra baznīcas tornis. Baznīca pēc 100 gadu pastāvēšanas kļuva lielajai Preiļu draudzei par mazu, tāpēc uzcēla tagadējo mūra baznīcu ar žogu un vārtiem (1878. g.-1886.g.) un to veltīja Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanai. Baznīca celta stilizētās romānikas un gotikas arhitektūras formās, kur izmantoti sarkanie ķieģeļi, taču sienu pamatplaknes būvētas no laukakmeņiem.
Padomju okupācijas laikā Preiļos tika nojaukta vecticībnieku draudzes baznīca. Nojauktās baznīcas vietā pēc 30 gadiem vecticībniekiem tika uzcelts jauns dievnams, kas iesvētīts 1996. gadā.
Luterāņu draudze Preiļos darbojusies līdz rekatolizācijai 17. gs. Beigās. 19. gs. Ieceļojušos luterāņus aprūpējis Daugavpils draudzes mācītājs. Preiļu draudze nodibinājusies Latvijas neatkarības laikā. 1931. gadā uzcelta baznīca. Padomju okupācijas laikā draudze darbību izbeigusi, baznīcā ierīkots kinoteātris.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties