Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:451325
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.09.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kas ir konstitūcija?    4
2.  Valstis, kuru konstitūcijā ietverta preambula    4
3.  Preambulas saturs citās valstīs    5
4.  Vai Latvijas Republikas Satversmei ir nepieciešama preambula?    8
  KOPSAVILKUMS    12
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    13
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
Preambula ir konstitūcijas ievads, kurā norādīti konstitūcijas galvenie principi un koncepcija. Tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgajiem. Tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu.
Tādējādi Satversmes preambulas apstiprināšanas kārtība būtu iespējama divējādi – par projektu balsojot Saeimas deputātiem vai to uzticot Latvijas pilsoņu kopumam tautas nobalsošanas ceļā.
Pasaulē nav viennozīmīga viedokļa par konstitūciju preambulām, arī Levita kunga izstrādātājā projektā. Cilvēkiem ir viegli pelt šī cilvēka izstrādāto, taču paši neko pretī sakarīgu piedāvāt nevar.
Autors izskatīja vairāku cilvēku viedokļus, piemēram, Sarmīte Ēlerte uzskata, ka preambula saprotamā veidā izklāsta Latvijas Satversmes būtību, Preambula Latvijas konstitūcijai, iespējams, ir nepieciešamāka, nekā citām valstīm, kur iepriekšminētais ir vēsturiski pašsaprotams. Tātad no šī var secināt, ka viņaprāt, preambula atgādinās par vērtībām, kas senāk bija pašsaprotamas un mūsdienās ir piemirstas.
Savukārt, Māris Krautmanis, "Neatkarīgās Rīta Avīzes" žurnālists, uzskata, ka Satversmei jau ir preambula «Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu Satversmi.». Arī šim izteikumam autore piekrīt, savā ziņā tas spēcīgs ievads mūsu valsts konstitūcijai.
Autors uzskata, ka jāraisa plašākas diskusijas sabiedrībā, kas palīdzētu noskaidrot attieksmi par šo tēmu, jo Satversmes preambulas piedāvājums „spēlējas” ar sabiedrības zināšanām un morāli. Uzskatu, ka pēc Levita kunga pētījuma, cilvēki pārdomās savas dzimtenes nozīmi, savu attieksmi pret valsti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties