Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:897308
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 1.panta 1.daļu - katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.
Fiziskas personas tiesības uz tiesas aizsardzību ir nostiprinātas Latvijas Republikas Satversmes 8.nodaļā, kas veltīta cilvēka pamattiesībām. Latvijas Republikas Satversmes 92.pantā noteikts, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā, kura ar 1997.gada 4.jūnija likumu ir spēkā Latvijā, tiesības uz tiesas aizsardzību formulētas vēl detalizētāk un plašāk. Saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantu ikvienam ir tiesības, nosakot civilo tiesību un pienākumu pamatotību, uz taisnīgu un atklātu lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā likumā noteiktā tiesā.
Komentējamais pants tiesība uz tiesas aizstāvību, protams, pilnā mērā attiecināms arī uz juridisko personu padarot abus civiltiesību subjektus līdztiesīgus civilo tiesību tiesas aizsardzības jomā.
Civilā tiesvedība ir galvenā civilo tiesību aizsardzības forma. Bet kopā ar šo formu var darboties citas formas, piemēram, ja personas aizstāv savas tiesības šķīrējtiesā, pirms tam noslēdzot attiecīgu līgumu vai iekļaujot šķīrējtiesas klauzulu noslēgtajā pamat līgumā.
Tiesa drīkst izspriest civillietas tikai likumā paredzētājā kārtībā (Latvijas Republikas Satversmes 86.pants). Likumā noteikto civillietu izspriešanas kārtību pieņemts saukt par tiesvedību civillietās vai civilprocesu. Tiesām izspriešanai pakļautas dažāda rakstura civillietas. Atbilstoši tam likums nosaka vairākus tiesvedības veidus civillietās:
1.prasības tiesvedību (Civilprocesa likuma 4.sadaļa);
2.sevišķo tiesāšanās kārtību (Civilprocesa likuma 6.sadaļa);
3.saistību izpildīšanu bezstrīdus kārtībā (Civilprocesa likuma 7.sadaļa);
Aizstāvot personas aizskartās civilās tiesības, tiesa šķīrējtiesa un citas tiesību aizsardzības institūcijas izvēlas un piemēro atbilstošu tiesību aizsardzības līdzekli. Piemērotais līdzeklis tiesību aizsardzības institūcijām jānorāda civillietā pieņemtajā nolēmumā, ko nepieciešamības gadījumā piespiedu kārtā izpildīs tiesu izpildītājs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties