Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:458337
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.01.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pragmatisms kā filozofijas virziens rodas 19. Gadsimta septiņdesmitajos gados Amerikas Savienotajās valstīs. To mēdz dēvēt par amerikāniskā dzīves stila idejisko pamatu- tik dziļi tas ir iesakņojies kultūras vērtību sistēmā un dzīves orientācijās. Vēsturiski tam pamatus licis I. Kants, “Tīrā prāta kritikā” runājot par pragmatisko ticību.
Pragmatisma virziens ASV aizsākas ar diviem rakstiem, kurus 1877. Un 1878. Gadā publicē Čārlzs Sānders Pīrss (1839-1914).
Tajos apcerēts, kā padarīt skaidras mūsu idejas un nostiprināt ticējumus. Raksturīgi, ka darbi, kas lika pamatus filozofiskajam virzienam, sākumā nemaz netika ievēroti. Tikai 19. gadsimta deviņdesmito gadu beigās Viljamss Džeims (1842-1910) padara Pīrsa idejas saprotamākas plašai publikai un pragmatisms sāk iegūt popularitāti. Vēl nozīmīgāku un plašāku skanējumu pragmatisma idejas gūst Džona Djūija (1859-1952 ) darbos par pedagoģijas, socioloģijas, ētikas, estētikas, loģikas un filosofijas vēstures jautājumiem. Mūsdienās ASV attīstās dažādi neopragmatisma virzieni, piemēram, V.O. Kvains saista pragmatismu ar loģikas, lingvistikas, mūsdienu zinātnes problēmām. ASV patlaban viens no populārākajiem filosofiem neopragmatiķiem ir Ričards Rortijs.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties