Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Portrets kā tēlojuma elements romānos: Gistavs Flobērs "Bovarī kundze"; Onrē de Balzaks "Gorio tēvs" ; Šarlote Brontē "Džeina Eira"

     

    Referāts9 Literatūra

2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:798610
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tēlojums un portretējums pēc Harija Hirša „Prozas poētikas”.
Tēlojuma īpatnības.

Tēlojums atklāj darbību, varoņa psiholoģiju un notikumu apstākļus. Tāpat kā stāstījums ir prozas vēstījuma galvenā daļa un pamats, tā tēlojums savukārt ir stāstījuma centrs, bieži vien arī visa teksta pamats un mākslinieciskā satura galvenais veidotājs. Tēlojums tieši „parāda” notiekošo, lasītāja „acu priekšā” izvērš darbību, ļaujot soli pa solim sekot varoņiem, redzēt, ko viņi dara, izjust viņu pārdzīvojumus, saprast viņu domas. Mākslinieciskā laika ritums tēlojumā plūst nepārtraukti, radot lasītājā klātbūtnes efektu.
Tēlojums pilda trīs galvenās funkcijas: 1) uzskatāmi parāda konkrēto ainu – darbības vietu, varoņus, notikumu norisi. 2) emocionāli tieši atklāj varoņa jūtu un pārdzīvojumu procesu, 3) analizē un izskaidro varoņa rīcības un visa notiekošā dziļākos cēloņus un kopsakarus. Tēlojums, izvēršot lasītāja acu priekšā veselu dzīves ainu, ļaujot to ieraudzīt visos sīkumos un krāsainumā, pagausina mākslinieciskā laika ritējumu vēstījumā, kļūst par daiļdarba smaguma punktu, kurā ietveras satura būtiskākās vērtības. Galvenie tēlojuma elementi ir; 1) portrets, 2) peizāža, 3) darbības apraksts, 4) pārdzīvojumu un domu atveidojums. Dažiem piemīt statisks, citiem dinamisks raksturs. Statiski tiek aprakstīti tēlotās ainas ārējie apstākļi – daba un visa priekšmetiska pasaule, kā arī varoņu izskats. Dinamiski ir darbības apraksti – gan ārējās darbības (kā varoņi rīkojas, izturas, un kas ar viņiem notiek), gan iekšējās (varoņa domu, jūtu, pārdzīvojumu process).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1307175
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties