Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Populisms pēckrīzes (2007.-2008.g.) periodā: sociālekonomiskās sekas vai domino efekts? Itālijas gadījums

     

    Referāts7 Ekonomika, Politika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:464864
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
2016. - 2020. g.
Darba fragmentsAizvērt

Krīzes skartajai Itālijai nācās paaugstināt nodokļus visām nozarēm. Kad tas atkal tika izdarīts 2013. gadā, zemkopji vairs nebija ar to mierā un rīkoja protestus, ko nodēvēja par “Dakšu kustību” ("Movimento Dei Forconi") (LSM, 2013). Zemkopjiem pievienojās smago automašīnu šoferi, veikalu īpašnieki un amatnieki, kurus arvien vairāk saniknoja valdības taupības politika. Itāļi pauda sarūgtinājumu par lielo bezdarba līmeni, politiķu korumpētību un ienākumu samazināšanos. Šajā protestā piedalījās arī populistu pārstāvji ar saukļiem: “Valdošo šķiru veido zagļi un mafiozi, un viņi posta mūsu valsti!”, “Nost ar Eiropas Savienību, nost ar eiro!” (LSM, 2013). Pēc šī protesta Pieczvaigžņu kustība ierosināja rīkot referendumu par atteikšanos no eiro, ko atbalstīja liela daļa Itālijas iedzīvotāju, taču referendums izgāzās. Par spīti neveiksmei, Pieczvaigžņu kustībai 2013. gada parlamenta vēlēšanās izdevās iegūt 25,55% balsu un kļūt par lielāko partiju parlamenta apakšpalātā, aiz sevis atstājot Demokrātisko partiju (LETA, 2013).
Nākošo lielo uzvaru populistu partija svinēja 2016. gadā, kad vairāki kandidāti uz mēra amatiem dažādos Itālijas reģionos tos arī ieguva. Piemēram, Virdžīnija Radži ieguva mēra amatu Romā ar vairāk nekā 10% atbalstītāju pārsvaru, iedzīvotājiem solot savest kārtībā infrastruktūru, sabiedriskā transporta pakalpojumus un tikt galā ar atkritumu izvešanas problēmām, pie kurām iedzīvotāji vainoja gadiem ilgu korupciju un organizēto noziedzību. Tāpat populisti ieguva mēra krēslus arī Milānā un Turīnā. Pieczvaigžņu kustība kļuva arvien populārāka un ieguva sabiedrības atbalstu, lai gan “taustāmus” rezultātus partija nebija uzrādījusi (LSM, 2016). Diemžēl, 2017. gadā pašu Radži vainoja pie varas ļaunprātīgas izmeklēšanas. Viņa tika apsūdzēta par sava brāļa iecelšanu augstā amatā, par ko vēl joprojām notiek izmeklēšana (LSM, 2017).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties