Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:177414
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Politiskā režīma jēdziens    4
2.  Politiskie režīmi    5
2.1.  Demokrātiskais režīms    5
2.2.  Autoritārais režīms    7
2.3.  Totalitārais režīms    8
  Secinājumi    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Gūstot informāciju no masu saziņas līdzekļiem, nereti rodas iespaids, ka politiskā dzīve ir nesaprotama, nesakārtota, pat haotiska. Bieži ir grūti aptvert, kādēļ, piemēram, partija, kas sakās aizstāvam pensionārus, pēkšņi apsver iespēju aplikt pensija ar nodokļiem, vai kādēļ valdība, kas par vienu no saviem nozīmīgākajiem uzdevumiem nosaukusi atbalstu skolām, nekādi nespēj atrast līdzekļus algu paaugstināšanai izglītības darbiniekiem. Šī neizpratne vairo cilvēku nepatiku pret politiku un atsvešinātību no sabiedrības problēmām un to risināšanas, un tas daļēji veicina, arī to, ka vājinās saikne starp sabiedrību un politiķiem.
Tāpēc nolēmu vairāk iepazīties ar politiskajiem režīmiem, kas pavisam ir trīs – demokrātiskais, autoritārais un totalitārais režīms, lai saprastu, kādam režīmam pieder mūsu valsts Latvija.

Politiskā režīma jēdziens

Jēdziens „politiskais režīms” tiek izmantots, lai raksturotu faktiskās attiecības starp politiskās sistēmas dažādām struktūrām. Varētu šķist, ka tas ir lieki, jo šīs attiecības ir fiksētas konstitūcijā, taču ne vienā vien autoritārā vai pat totalitārā valstī pastāv vairākas demokrātiskas institūcijas: periodiskas vēlēšanas, iespējas veidot sabiedriskās organizācijas, pat politiskās partijas.
Visbūtiskākais politiskā režīma rādītājs ir attiecības starp valsti un pilsonisko sabiedrību. Tieši tās atklāj, cik lielā mērā valsts piekrīt sevis kontrolēšanai un cik lielā mērā tā vēlas kontrolēt pilsoņu pašizpausmi. Ja valsts sliecas uz maksimāli kontroli pār saviem pilsoņiem, pilsoniskās sabiedrības institūciju darbība tiek ierobežota visdažādākajos veidos, neraugoties uz formāliem paziņojumiem, ka vara atrodas visas tautas rokās. Tieši tāpēc represīvos režīmos ir aizliegta jebkādu opozīcijas politisko partiju darbība un nav iespējams legāli izplatīt informāciju, kas atšķiras no oficiālā viedokļa.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties