Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:178928
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Politiskie režīmi   
1.1.  Autoritārisms   
1.2.  Totalitārisms   
1.3.  Demokrātija   
2.  Režīmu nomaiņa   
2.1.  Evolucionārais ceļš   
2.2.  Revolūcija   
2.3.  Apvērsums   
3.  Režīmu maiņa uz demokrātiju   
4.  Režīmi un to nomaiņa Latvijā   
5.  Tagadējā situācija Latvijā   
Darba fragmentsAizvērt

Tēma par politiskajiem režīmiem un to nomaiņu ieņem diezgan svarīgu vietu politoloģijas kursā, jo tās izpratne dod iespēju apskatīt politiskās sistēmas darbības reālās mijiedarbības kopējo raksturojumu. Mūsu politiskajā vēsturē diezgan bieži iespējams vērot gadījumus, kad konstitūcijas, kuras veidotas pēc visām demokrātijas pamatiezīmēm, ir tikai butaforiskas, jo īstajā politiskajā praksē nav skārtotības un valda pilnīga patvaļa.
Protams, šajā darbā būs sīkāk apskatīti tikai trīs galvenie politiskie režīmi, ar kuriem saskārās visa pasaule, taču pastāv daudz dažādu citu sīkāku režīmu iedalījumu, kādos tos sadalīja politikas zinātnes pamatlicēji, tai skaitā arī Makss Vēbers.
Politisko režīmu maiņa parasti ir ļoti svarīgs notikums, kas ietekmē ne tikai valsts un tās institūciju darbību, bet arī sabiedrību kopumā. Katra režīmu maiņa nes jaunas pārmaiņas un katrā valstī tā norisinās citādā. Valstīs, kurās tā norisinājusies mierīgā ceļa ir daudz iespējamāk, ka šis režīms, kurš netika vardarbīgi uzspeists, saglabāsies un pilnvērtīgi funkcionēs arī turpmāk, jo, ja režīms ir uzspiests, tas nav leģitīms, un šādi neleģitīmi režīmi nevar ilgi un pilnvērtīgi funkcionēt. „Režīmu nomaiņa Latvijā 20.gs. 80. Un 90. Gadu mijā pierāda, cik nozīmīgs ir sabiedrības esošajam politiskajam režīmam. Turklāt šie notikumi demonstrē, ka leģitimitātes trūkums var nopietni ietekmēt pat totalitārā režīma pastāvēšanu.” [1.;30.lpp.]
Darba gaitā būs iespējams iepazīties ar politiskajiem režīmiem Latvijā, to maiņas klasifikāciju norisi, kā arī izzināt katra noteiktā pastāvošā režīma un varas leģitimitāti Latvijā. Kā arī ar katra režīma īsu raksturojumu un kā tas izpaudies Latvijā. Arī apraksti par režīmu nomaiņas formām un kuras no tām tikušas izmantotas arī mūsu valstī un kā tas ir norisinājies, kā arī demokratizācija Latvijā.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties