Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:960914
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Partiju rašanās    4
3.  Politisko partiju vieta politiskajā procesā    6
4.  Politiskās partijas Latvijā    7
4.1.  Partijas Latvijā līdz 1918.gadam    8
4.2.  Partijas Pirmās republikas laikā    9
4.3.  Politiskās partijas Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas    10
5.  Izmantotās literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Politiskās partijas ir galvenā pārstāvnieciskā un leģitīmā saikne starp pilsoņiem un valsti. Mūsdienu politiskā dzīve ir ļoti sarežģīta un tajā piedalās daudz dalībnieku – to skaitā, protams, arī politiskās partijas. Pēc politologu datiem, vairāk nekā 100 valstīs funkcionē pāri par 500 partijām.1
Ievērojot politisko partiju nozīmīgo lomu sabiedrības politiskajā dzīvē, ir likumsakarīga interese par politiskajām partijām. Šī interese visaktīvāk, manuprāt, izpaužas tieši parlamenta vēlēšanu laikā, jo sabiedrībai vienmēr ir kādas problēmas, kuras tā cer atrisināt ar kādas, sev pieņemamākas partijas, izvirzīšanos. Partijas ir galvenie politiskie aktieri valdību veidošanā un saglabāšanā. Vairāk nekā pirms pusgadsimta E.Šatšneiders ( 1892-1971) atzina, ka mūsdienu demokrātiju nav iespējams saglabāt bez politiskajām partijām. Tām ir centrālā vieta mūsdienu koncepcijās par demokrātisko procesu.2
Jautājumā par “ partiju “ tapšanu pastāv vairākas koncepcijas. Vēsturē zināmās pirmās partijas veidojās Senajā Grieķijā. Tām nebija noteiktas organizatoriskās struktūras un tās bija skaitliski nelielas. Pastāv uzskats, ka par partijām var runāt kopš tā brīža, kad politika kļuva par profesionālu darbības veidu. Mūsdienu politiskās partijas radās Eiropā. Pirmās parlamenta partijas Anglijā radās 17.g.s. 70.-80.gados. angļu zinātnieks E.Berks par partijām nosauca cilvēku grupas, kas pauž vienus principus un ir apvienojušās, lai kopīgiem spēkiem nodrošinātu nacionālās intereses. Viens no vecākajiem partiju skaidrojumiem radās 19.g.s. un tiek uzskatīts par vienu no labākajiem līdz pat mūsu dienām: “ politiskās partijas ir organizācijas, kas vēlēšanu sacensībā cenšas gūt uzvaru cīņā par varu, sacenšoties ar vienu vai vairākām līdzīgām organizācijām “.
Mūsdienās, tāpat kā 19.gadsimtā un 20.gadsimta sākumā, parlamentārās partijas veidojās pēc tradicionālas shēmas. Amerikas un Eiropas politisko partiju vēsture vienlaikus ir arī politiskās iekārtas un sociālo pārmaiņu vēsture. Šie divi faktori būtiski ietekmējuši politisko partiju tapšanu un attīstību.1 Politiskās partijas varēja veidoties parādoties šādiem priekšnosacījumiem:
izveidojas darba klases ( rūpnīcu strādnieki )
attīstās nacionālā apziņa,
sabiedrības struktūras noslāņošanās,
tiek ieviestas vispārējas vēlēšanu tiesības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties