Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:854475
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Partiju veidošanās    5
3.  Partiju finansēšana    8
4.  Partiju sistēma    10
5.  Politiskās partijas Latvijā    11
6.  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Politiskās partijas ir patstāvīgas organizācijas, kas cenšas iegūt lēmēju varu politiskajā sistēmā, parasti vēlēšanu ceļā. Politiskajām partijām ir dažādi veidi, tomēr to galvenās funkcijas ir līdzīgas. Partijas ir relatīvi vienots organisms, kas izstrādā priekšlikumus, kas vērsti izvirzīto mērķu sasniegšanai, tās virza valdību un organizē administrāciju, tās darbojas kā socializācijas un elites komplektēšanas aģenti. Politiskās partijas pastāv tikpat ilgi, cik ilgi politiskā sistēma kopumā. Partiju savstarpējā konkurence ir raksturīga liberālās demokrātijas iezīme. Pēc politologu datiem vairāk nekā simts valstīs funkcionē vairāk par 500 partijām.
Ievērojot politisko partiju nozīmīgo lomu sabiedrības politiskajā dzīvē, ir likumsakarīga interese par politiskajām partijām. Šī interese visaktīvāk izpaužas tieši parlamenta vēlēšanu laikā, jo sabiedrībai vienmēr ir kādas problēmas, kuras tā cer atrisināt ar kādas, sev pieņemamākās partijas izvirzīšanos. Partijas ir galvenie politiskie aktieri valdību veidošanā un saglabāšanā. Vairāk nekā pēc pusgadsimta E.Šatšneiders (1892-1971) atzina, ka mūsdienu demokrātiju nav iespējams saglabāt bez politiskajām partijām. Tām ir centrālā vieta mūsdienu koncepcijās par demokrātisko procesu.
Viens no vecākajiem partiju skaidrojumiem radās 19.gs. un tiek uzskatīts par vienu labākajiem līdz pat mūsu dienām: „Politiskās partijas ir organizācijas, kas vēlēšanu sacensībā cenšas gūt uzvaru cīņā par varu, sacenšoties ar vienu vai vairākām līdzīgām organizācijām”.
Partijām ir nepieciešams noteikts tādu dalībnieku daudzums, kurus vieno noteikti mērķi un ideoloģijas. Vissvarīgākā partiju iezīme ir to cīņa par deputātu mandātu iegūšanu valsts parlamentā un pašvaldībās. Daudzi Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka partijas ir nelielas grupas, kas darbojas šauru, savtīgu interešu aizstāvībai. Tomēr tas nebūtu korekts apgalvojums. Tiesa, partijām katrā ziņā nav jābūt milzīgām organizācijām ar daudziem miljoniem biedru. Biedru kopējie uzskati ļauj partijām ne vien pastāvēt kā vienotām organizācijām, bet arī izstrādāt saskanīgus priekšlikumus, kas vērsti uz izvirzīto mērķu sasniegšanu. Ideoloģija arī palīdz piesaistīt partijai jaunus biedrus un izšķirties par neparastas problēmas risinājumu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1152437
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties