Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Politiskās elites veidošanās īpatnības Latvijas provincē: Cēsu pilsēta

     

    Referāts8 Politika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:431323
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Līdz ar neatkarības atjaunošanu, Latvijas Republikā sākās “jauns elites formēšanās posms”. Tas bija saistīts gan ar veco PSRS laika “darboņu” iedzimšanu jaunā tēlā, gan ar daudzu jaunu “seju” parādīšanos uz politiskās skatuves. Politisko elitu veidošanās process postsociālistiskās valstīs kopumā tiek raksturots kā “vecās elites” jaunu vērtību pārņemšana, tomēr jāsecina, ka pakāpeniski PSRS laika nomenklatūras ierēdņi politiskajā elitē kļūst aizvien mazskaitlīgāk pārstāvēti.
Cēsis ir viena no vislatviskākajām Latvijas pilsētām, kura var lepoties ar salīdzinoši niecīgu cittautiešu īpatsvaru. Līdz ar to arī elites formēšanās bija saistīta ar “latviskas vides iedzīvināšanu” pilsētas pārvaldē. Cēsis kopumā tiek raksturotas kā konservatīva pilsēta, tomēr tieši pilsētas vadība ir raksturojama kā ļoti mainīga. Tā 10 gadu laikā no neatkarības atjaunošanas Cēsu pilsētas domē ir nomainījušies jau 45 deputāti. Savukārt visai nemainīga ir birokrātiskā struktūra, kurā mainījušies tikai 10% no personālsastāva.
Darba gaitā apskatīšu politiskās elites veidošanos un izaugsmi Cēsu pilsētā, kā arī analizēšu elites rekrurtēšanās objektīvos un subjektīvos faktorus. Darba uzdevums ir noskaidrot priekšnosacījumus, kas noteikuši visumā biežo politisko aktieru maiņu pilsētas domes aparātā, kā arī visumā monolīto un nemainīgo birokrātiskā aparāta struktūras attīstību.
2001.gada 11.martā Cēsu pilsētā notika jau trešās pilsētas domes vēlēšanas. Tās iezīmēja jaunu pavērsienu politiskajā jomā, jo tieši šīs vēlēšanas bija īpašas ar partiju piedalīšanos, kas līdz šim pilsētā nebija raksturīgi. Tomēr, tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šoreiz vēlēšanas iezīmēja tendenci, kas raksturīga Cēsīm visu līdzšinējo 10 gadu laikā- no iepriekšējā sasaukuma 11 deputātiem tika ievēlēti tikai 3. Tas liecina par pilsētnieku neapmierinātību ar politiskās elites darbību un vēlmi mainīt pilsētā līdz šim pastāvējušo kārtību.
Cēsis ir Latvijas pilsēta ar 18000 iedzīvotāju. No tiem gandrīz 2/3 ir balsstiesīgi pilsoņi. Tieši vēlēšanas ir galvenais veids kā veidojas politiskā elite pilsētā. Ņemot vērā, ka līdz šim pilsētas domes vēlēšanās bija piedalījusies tikai viena partija (pārējās vēlēšanu apvienības), var secināt, ka politiskās partijas nav bijušas tās, kuras rekrutēja un veidoja politisko eliti. Tā tika ievēlēta balstoties uz sabiedrības vēlmēm, kuras bieži vien ir bijušas ļoti subjektīvas. Savukārt ievēlētā pilsētas dome ir sastādījusi birokrātisko aparātu, kurš gadu gaitā palicis ļoti nemainīgs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1117720
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties