Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:917188
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Politiskā ideoloģija    4
2.  Populārākās mūsdienu ideoloģijas    5
2.1.  Liberālisms    5
2.2.  Konservatīvisms    6
2.3.  Sociālisms    6
2.4.  Fašisms    7
2.5.  Nacionālisms    8
2.6.  Feminisms    8
2.7.  Ekoloģisms    10
3.  Sabiedrības domas un ideoloģijas mijiedarbība    11
4.  Netokrātija – ideoloģijas sabrukums?    13
  Nobeigums    15
  Literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums.
Pasaules pieredzē tāpat kā Latvija pieredzē parādās gan stingra režīma, gan vidēji stingra, gan konceptuāla veida ideoloģijas. Nav šaubu, ka tās ir visur, aptverot visdažādākās jomas un tēmas. Mūsdienu apstākļos, kad valda demokrātija, ideoloģijas vairāk izpaužas to konceptuālajā izteiksmē, proti, tās vairāk saistās ar sabiedrības domu, pieņēmumiem par to, kā ir labi vai slikti, kā ir pieņemts…Bieži vien pats indivīds nenojauš, ka viņa rīcība un darbības ir ideoloģijas izraisītas. Bieži vien tiek noliegta pakļaušanās ideoloģijai, jo mūsdienu indivīds grib būt patstāvīgs, gudrs un neatkarīgs. Taču no ideoloģijas ietekmes izvairīties nav iespējams, jo ideoloģija ir mūsu dzīve gan politikā, gan ekonomikā, gan sabiedriskajā dzīvē.
Esam pieredzējuši agresīvas ideoloģijas izpausmes, kas rada nepatiku un aizspriedumus pret ideoloģiju kā tādu, taču, manuprāt, ideoloģijas mērķi ir vērsti uz pozitīva rezultāta iegūšanu, kas rada panākumus, vērtības un rezultātu tās izvirzītājam. Mūsdienu ideoloģijas ir daudz advancētākas, tās rada labu gan tās izvirzītājam, gan tās sekotājam, kas rada ideoloģijas kopskata pozitīvo versiju.
Manuprāt, politika ir tā, ar kuras palīdzību iespējams koriģēt, ieviest un izskaust ideoloģijas, proti, regulēt ideoloģiju plūsmu sabiedrībā, pildot kādus konkrētus mērķus. Esmu pārliecināta, ka sabiedrībā vajadzētu ieviest vairāk izglītojošo ideoloģiju un pievērst lielu uzmanību ideoloģiju izpausmēm, lai tiktu pildīti vispārējie sabiedrības un valsts mērķi.
Ideoloģija ir kā līderis grupā – tā ir loģiska, uz konkrētu rīcību vērsta, ietekmē sabiedrību ( grupu kā tādu), un kopīgi ar to pilda kopējus mērķus. Manuprāt, ar ideoloģijas palīdzību ir viegli regulēt sabiedriskos procesus un norises. Valdībai vajadzētu lielāku lomu pievērst ideoloģisko procesu norisēm, piestrādāt, lai tiktu attīstītas un veidotas sabiedrību izglītojošas un attīstību veicinošas ideoloģijas.

Bet mūsdienu sabiedrība nav vienkāršs mehānisms, kurš pakļaujas jebkādām ideoloģijām. Arvien vairāk sabiedrība dalās, sekojot tikai konkrētai grupai interesējošai ideoloģijai. Tas vien liecina par faktu, ka nākotnē ideoloģijas vairs nepastāvētu, jo tiek lēsts, ka mūsu pasauli pārņems Netokrātija – tīklu pasaule. Ļoti iespējams, ka tā arī notiks, taču man liekas, ka nevajag gaidīt, kad ideoloģijas pazudīs, vajag tās izmantot tagad, lai pagūtu saņemt pēc iespējas lielāku rezultātu jau šodien, kas nodrošinātu sabiedrības kopējas vērtības nākotnē. Jāatceras, ka „kustība ir progress, taču par kustību vienmēr ir jāmaksā.” Tas izklausās mazliet nomācoši, bet no otras puses – mums jāiemācās izmantot progresu savā labā. Virtuālo vidi radīja cilvēki, nevis otrādi”1.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties