Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:686985
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zlots ir tradicionālā Polijas valūtas vienība. Pirmās poļu monētas tika izdotas 10. gs. otrajā pusē. Pirms tam tika izmantota vai nu ārzemju valūta, vai arī tika veikti bartera darījumi. Līdz pat 13. gs. joprojām tika izmantota gan poļu valūta, gan barters, gan ārzemju valūta.
Pirmā Polijas hercoga – Meško I (10. gs. otrā puse) – laikā, sāka izdot sudraba monētas. Sistēma balstījās uz 1 monēta = 367 grami sudraba. Tomēr 11. gs. politiskās nestabilitātes dēļ šī monēta zaudēja vērtību, tomēr tā tika aizstāta jau gadsimta otrajā pusē.
Jauno monētu vērtība samazinājās, jo tika samazināts izmantotais sudraba daudzums tās saturā. Tāpēc pamazām pakāpeniski dila monētu biezums un 13. gs. tās bija tik plānas, ka uzraksti tika uzspiesti tikai vienā pusē. Monētas tika atstātas novārtā un uzskatītas par veidu kā lielu peļņu pārvērst nelietderīgu.
Liela reforma tika veikta laika posmā no 1526. gada līdz 1528. gadam. Tika izveidota jauna zlota sistēma, kur 1 zlots = 30 groši un 1 grošs = 0,77 grami sudraba. Sistēma bija stabila līdz 17. gs. sākumam. Zigmunta III valdīšanas laikā tika iegūtas daudzas nevērtīgas vācu monētas, kuras sāka izmantot poļu zlotu kausēšanā. Monetāro politiku stipri iedragāja karš ar Zviedriju – monētu kalšana bija pasliktinājusies vēl vairāk.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties