Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:176974
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Policijas iecirkņa inspektora, preventīvā darba ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem, tiesiskie aspekti    4
1.1.  Profilaktiskie pasākumi darbā ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem    5
1.2.  Riska faktori, kas veicina nepilngadīgo noziedzību    10
2.  Nepilngadīgo, likumpārkāpumu, un to izdarījušo personu, vispārējs raksturojums Rīgas pils. Galvenās policijas pārvaldes 29.nodaļā    13
3.  Policijas iecirkņa inspektora sadarbība ar citiem prevencijas subjektiem    17
3.1.  Policijas iecirkņa inspektora sadarbība ar nepilngadīgo lietu inspektoru dienestu    20
3.2.  Policijas iecirkņa inspektora sadarbība ar pašvaldībām    22
3.3.  Policijas iecirkņa inspektora sadarbība ar bāriņtiesām    25
4.  Kārtība policijas dienesta inspektora preventīvā darba ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem praktiskā realizācija Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes 29.nodaļā    26
  Nobeigums    28
  Izmantotā literatūra    29
Darba fragmentsAizvērt

Policijas iecirkņa inspektors ir viens no nepilngadīgo noziedzības prevencijas subjektiem, kura uzdevums, saskaņā ar dienesta instrukcijām un citiem likumdošanas aktiem, ir veikt preventīvo darbu ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem.
Kas ir preventīvais darbs?
„Pēc likumpārkāpuma izdarīšanas dažādas institūcijas tiek iesaistītas likumpārkāpumu seku novēršanā – izmeklēšanā, vainīgā aizturēšanā, lietas sagatavošanā tiesai, soda piespriešanā un izpildīšanā. Līdztekus minētajam tikpat svarīgs (varbūt pat svarīgāks!) ir preventīvais darbs likumpārkāpumu novēršanai.”
Likumpārkāpumu preventīvajam darbam jābūt koordinētam. Preventīvā darba ietvaros tiek risināti visai atšķirīgi jautājumi, saistīti gan ar noteiktu ierobežojumu izvirzīšanu un ievērošanu, gan ar atbalsta sniegšanu, tāpēc šai darbā ir iesaistīti dažādi speciālisti – policijas iecirkņa inspektori, nepilngadīgo lietu inspektori, tiesneši, sociālie darbinieki, bērnu tiesību aizsardzības speciālisti, sociālie pedagogi, psihologi un citi.
Pašreizējie likumdošanas akti paredz ierobežotu skaitu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu. Visbiežāk tiek piemērots brīdinājums, nodošana galvojumā vecākiem vai nosūtīšana uz mācību un pāraudzināšanas iestādi.
Es uzskatu, ka brīdinājuma un galvojumam ir maza efektivitāte, jo nepilngadīgais tiek nodots galvojumā personām, kuras, vairākumā gadījumu, nav spējušas par viņu rūpēties. Kā arī pastāvošie naudas sodi tiek uzskatīti par neefektīviem, jo nepilngadīgajiem nav ienākumu, tādējādi naudas sodi jāmaksā vecākiem, kuriem naudas nav, un nepilngadīgajiem veidojas nesodāmības sajūta.
Spēkā esošajā Latvijas Kriminālprocesa kodeksā ir normas, kas nosaka atsevišķu procesuālo kārtību lietās par nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, šīs normas tiek pilnveidotas un papildinātas. Tā, grozīts ir Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 77¹.pants, kurā noteikts: “drošības līdzekļa – apcietinājuma termiņš – nepilngadīgajam apsūdzētajam ne tikai pirmstiesas izmeklēšanā, bet arī laikā no krimināllietas saņemšanas tiesā līdz pirmās instances tiesas galīgā nolēmuma taisīšanai, ir seši mēneši, turklāt pagarināt apcietinājumā turēšanas termiņu var katru reizi ne ilgāk kā uz diviem mēnešiem.”

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties