Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287437
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pirmkārt, abi dzejnieki ir laika un, kā minēts, arī vietas biedri, Rīgas patrioti, rakstījuši 20. gadsimta 2. pusē: Aivars Neibarts (1939-2001) publicējies no 1962. gada, Juris Kunnoss (1948-1999) – no 1977. gada. Otrkārt, neviens no viņiem nekad nav pretendējis uz vadošo, laikmetam aktuālo tautas dziesminieku un garīgo līderu lomu; dzejrade viņiem bija dzīves veids, eksistences forma. Treškārt, šīs eksistences formas izpaušanā abi autori iecienījuši krietnas atkāpes no t.s. literārās valodas normām. Kāda ir šo atkāpju realizācija, uzdevums un funkcija, tiks atklāts turpmākajā tekstā. Respektīvi, šī raksta nolūks ir sniegt ieskatu būtiskākajos valodas līdzekļu izvēles nosacījumos, to kopīgajās un atšķirīgajās iezīmēs, nevis skrupuloza poētiskā teksta analīze.
Gan J. Kunnosa, gan A. Neibarta dzejas valoda ir īpaši piesātināta ar visdažādāko valodas slāņu materiālu. Te vienkopus sastopama gan ikdienas sarunvaloda un barbarismi, gan apvidvārdi un arhaismi, gan slengs un jauni, tikai šiem autoriem vien raksturīgi vārddarinājumi. Jānis Rokpelnis, runājot par dzejnieka poētiku, uzsvēris: „Apveltīts ar unikālo valodas izjūtu, J. Kunnoss starp latviešu mūsdienu dzejniekiem visveiksmīgāk piejaucēja un jauca it visus latviešu valodas slāņus, priekšstatus, atklāsmes, klišejas, allaž palikdams uzvarētājs šajā mākslinieciskajā kaujā.”i Savukārt literatūrkritiķe Inta Čaklā novērojusi, ka “..Kunnoss ir aktīvi paplašinājis dzejas valodas robežas, ideālā cenzdamies, lai tās sakristu ar valodas robežām vispār. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1238058
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties