Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:917264
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs uzņem galvenokārt bērnus no 3 gadu vecuma, taču pēdējā laikā aizvien biežāk atkal bērnudārzos nākas uzņemt bērniņus pat no pusotra gada vecuma. Darba tirgus nesaudzīgie noteikumi un finansiālā situācija spiež daudzus vecākus izdarīt šo izvēli, jo bieži vien auklītes pakalpojumus jaunās ģimenes nevar atļauties. Strādājot pirmsskolas iestādē, nākas novērot arī pretēju situāciju, kad vecāki var atļauties gan paši uzturēties mājās ar savu bērnu, gan nolīgt kvalificētu auklīti, taču izvēlas bērnu vest uz bērnudārzu. Šo rīcību vecāki pamato ar to, ka grib, lai bērns jau no mazotnes iemācās kļūt patstāvīgs, pierast pie vienaudžu kolektīva un iemācās daudz ko jaunu nodarbībās pirmsskolas izglītības iestādē. Dažkārt vecāki tā arī atzīst, ka nepatīk nodarboties ar bērnu un “sēdēt ar viņu mājās”. Diemžēl šādās situācijās ir ļoti grūti vecākiem rosināt izprast bērna patiesās vēlmes un attīstības īpatnības šajā vecumā, vajadzības un to, ka pusotrgadīgs bērns vēl nav tik sagatavojies un nobriedis dzīvei vienaudžu vidē bez vecāku klātbūtnes, lai justos drošs un netiktu traumētas bērna jūtas, strauji mainot viņa apkārtējo vidi. Tākā mani vērojumi ir mazbērnu grupiņā, tad raksturošu sīkāk tieši mazbērna vecuma bērnu adaptāciju bērnudārza vidē, tās pareizu plānošanu.
Līdz trīs gadu vecumam bērnam nepieciešams apmierināt savu interesi par sevi, sev tuvākajiem cilvēkiem –mammu, tēti, brāli vai māsu, piepildīt savu, kā R.Špalleka raksta: “mīlestības krātuvīti” un apmierināt savas emocionālās piesaistes vajadzības.
Bērnudārza grupiņā audzinātaja, lai cik ļoti vēlētos, nevar vienlaicīgi apmīļot piecus vai desmit raudošus bērniņus, kā tas bieži vien notiek, kad septembra mēnesī atved bērnus uz silīti visus reizē bez iepriekšējas sagatavošanās, pieradināšanas, kaut gan jāņem vērā, ka vienā nedēļā drīkst uzņemt tikai 2-3 bērnus. “Speciālisti ir vienisprātis, ka adaptācijai silītes grupiņā jānotiek pakāpeniski. Turklāt, jo mazāks bērns, jo pārejai no mājas dzīves uz dzīvi grupiņā – lēnākai.”[3.,34] Taču, ja adaptācijas laiks ir pārāk ilgs (mēnesi vai ilgāk), tad mazulis vēl nav gatavs iet bērnudārzā un to vajadzētu respektēt.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties