Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:716028
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
I.nodaļa.  Grāmatu iespiežamā ierīce    4
  Iespiešanas paņēmiens    5
  Iespiedmašīnu izplatība un to nozīme    7
II.nodaļa.  Slavenākie tipogrāfi    9
  Kristofs Plantēns (1514 – 1589)    9
  Lodeveiks Elzevīrs (1540? – 1617)    11
III.nodaļa.  Grāmatas Rīgā    13
  Nobeigums    18
  Izmantotais literatūras avotu saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Es bieži uzdodu sev jautājumu- kā kaut kas jauns sākas. Agrāk taču nebija automašīnu, nebija telefonu, bet šodienas dzīvē mēs pat nevaram nodzīvot dienu bez telefona, bez gaismas spuldzes, vakara tumsā, un, protams, arī bez grāmatas. Kā zināms, pirmo rakstu pirmsākumi meklējami jau senā vēsturē, laikā pirms Kristus dzimšanas- ko mēs dēvējam par laiku pirms mūsu ēras. Cilvēki domāja, filozofēja, rakstīja grāmatas. Kāds uzrakstīja kādu interesantu stāstu, bet ar to varēja iepazīties maz cilvēku, jo darbs nebija daudz eksemplāros.
Iedomājaties, kādā veidā viņi pavairoja uzrakstīto grāmatu? Senākā laika periodā grāmatu “kopēšana” notika grāmatas pārrakstot. Tam tika patērēts daudz laika un liels darbaspēks. Grāmatu pārrakstīšana izmaksāja dārgi un pārrakstītajās grāmatās bija daudz kļūdu.
Šajā darbā, es stāstīšu par pirmajām iespiestajām grāmatām, par slavenākajiem tipogrāfiem un vietām, kurās grāmatu iespiešana bija ļoti izplatīta un nozīmīga, kā arī par Rīgas nozīmi grāmatniecības attīstībā.
Ap 1445. gadu Johans Gūtenbergs Maincā izgudroja grāmatu iespiežamo ierīci.
Šis atradums īsā laika periodā ātri izplatījās pa visu Eiropu un dažu gadu desmitu laikā būtībā aizvietoja rokrakstu izgatavošanu. Iespiesto grāmatu izplatība strauji palielināja lasītpratēju loku. Izveidojās plašs ļaužu slānis, kas "konstituējās" ap grāmatu: lasoša publika un šai publikai rakstoši autori. Pēkšņi kļuva iespējams apmierināt lielo vajadzību pēc drukāta vārda un ietekmēt ar tā palīdzību plašu cilvēku loku. Ar skrejlapu un brošūru palīdzību izplatījās ziņas (arī visfantastiskākās) par Ameriku un Austrumāziju, tika popularizēta humānistu cīņa ar saviem pretiniekiem u. c.; arī reformācijai drukātā produkcija radīja ātru un plašu rezonansi. Starp iespiestajām grāmatām pirmā vietā bija Bībele un reliģiska satura raksti. Kopš 15. gs. 60. gadiem iespieda arī antīko autoru un baznīcas tēvu darbus. Kopš šā perioda grāmatas ir neatņemams zinātnes instruments, kas nodrošina informācijas apmaiņu un atklājumus padara zināmus publikai. Iespiestā produkcija kalpoja arī valdniekiem un pilsētu pārvaldei, kuru mandātus, rīkojumus un pavēles u. c. ātri nodrukāja un izplatīja.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties