Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:179959
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sākotnēji bija nelieli panākumi, taču sabiedroto uzbrukums atsvieda Vāciju izejas pozīcijās. Augustā sabiedroti uzbruka Vācijai un tā sāka atkāpties. Tika veidoti arī uzbrukumi citās frontēs. 15. septembrī Balkānu pussalā sākās uzbrukums Bulgārijai un Austroungārijai. 28. septebrī Bulgārija parakstīja pamiera līgumu. 30. oktobrī kapitulēja Turcija, bet 3. novembrī pamieu parakstīja Austroungārija. Arī Vācija sāka sarunas par miera noslēgšanu, taču situācija valstī bija saasinājusies un 3. novembrī sākās revolūcija. Imperators Vilhelms 2. atteicās no troņa. 10. novembrī tika izveidota sociāldemokrātu valdība ar Frīdrihu Ēbertu priekšgalā. 11. novembrī Kompjeņas mežā maršala Foša štāba vagonā tika parakstīts pamiers ar Antantes valstīm. Pirmais pasaules karš bija beidzies. lai gan kara stāvoklis pastāvēja vēl līdz 1919. gada 28. jūnijam, kad tik parakstīts Versaļas līgums.
Pirmais pasaules karš atstāja manāmas sekas tālākajā cilvēku ikdienā. Pirmais pasaules karš, protams, paņēma arī miljoniem dzīvību gan kareivju, gan civiliedzīvotāju. Kara dēļ tika nojauktas Vīnes kongresā iedibinātās starpvalstu robežas un attiecības Eiropā. Tika izjauktas četras impērijas, līdz ar kurām arī valdnieku dinastijas (Vācu impērija, Austroungārijas imperija, Osmaņu impērija, Krievijas impērija). Rādās arī daudz jaunas valstis, kas deva iespēju mazajām tautām veidot nacionālās valstis un atbrīvoties no lielvaru sloga daudzu gadu garumā (Čehoslovākija, Dienvidslāvija, Latvija, Lietuva, Igaunija, Somija). Tika atjaunota Polija. Valstis nespēja cīnīties ar kara radītajām sekām, kas noveda pie plašas autoritārisma izplatības Eiropā – fašima Itālijā, nacisma Vācijā, komunisma Krievijā utt., kas savukārt noveda pie Otrā pasaules kara sākuma.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1329205
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties