Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:194949
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kāpēc piramīdas tika celtas?    4
  Kā tika celtas piramīdas?    5
  Speciāli veidots vai sakritība?    7
  Neizprotamas lietas    7
  Heopsa piramīda    9
  Daži interesanti fakti    10
  Nobeigums    11
  Anotācija    12
  Izmantotā literatūra, i-nets    13
  Pielikums    14
Darba fragmentsAizvērt

Kāpēc piramīdas tika celtas?


Senās Romas vēsturnieks Plīnijs vecākais pirmais mēģināja atbildēt uz jautājumu kāpēc tās tika celtas. Vēsturnieks uzskatīja, ka faraoni vai nu nevēlējās atstāt savus dārgumus pēctečiem vai ienaidniekiem, vai arī faraoni tā vēlējās nodarbināt savā pakļautībā esošos cilvēkus, kas gan ir maz ticams.
Viduslaikos uzskatīja, ka Bībeles Jāzeps uzcēlis piramīdas, lai tur glabātu sēklas, kas arī neizklausās īpaši ticami.
Mūsdienu zinātnieki uzskata, ka piramīdas ir faraonu kapenes, piemiņas celtnes. Un viss. Taču piramidologi, zinātnieki, kas īpaši nodarbojas ar piramīdu noslēpumu minēšanu, uzskata, ka gan piramīdu augstumam, gan apjomam, gan to izvietojumam ir bijis noteikts mērķis un virziens.
Piramīdas sāka celt 4.dinastijas ķēniņi - Heopss (Hufu), Hefrens (Hafrs), Mikerins (Menkaurs), bet visai drīz šo milzīgo būvju celtniecība apsīka un galu galā beidzās. Viens no iemesliem, kas gan ir pārāk materiāls, lai ar to pilnībā izskaidrotu atteikšanos no lielu piramīdu celšanas, bija arvien pieaugošā kapu aplaupītāju pārdrošība.
Senajā Ēģiptē faraons tika uzskatīts par dievišķu būtni, kura valda pār vienkāršajiem ļaudīm un, atstājusi šīszemes dzīvi, dodas atpakaļ uz savām debesu mājām pie citiem dieviem.
Piramīdas tika celtas, lai tajās apglabātu mirušos valdniekus. Un tā kā senie ēģiptieši uzskatīja, ka arī aizkapa dzīvē nepieciešamas daudzas lietas, piemēram, mājoklis, uzturs, kalpi un, protams, ķermenis, tad blakus faraona sarkofāgam ar mumificēto ķermeni, kurā atgriezties dvēselei, viņi novietoja visas nepieciešamās lietas. Un kā mājokli cēla piramīdas, kas tiecoties debesīs, atvieglos ceļu uz debesīm.
Valdnieku kapeņu klasiskā forma - piramīda - izveidojās pakāpeniski. Pirmās ēģiptiešu kapenes tika nosauktas par mastabām, kas arābu valodā nozīmē sols. Mastabas virsbūve sākumā bija tikai smilšu un akmens šķembu uzbērums, aplikts ar nededzinātiem ķieģeļiem. Lai kāpinātu valdnieka kapenes vizuālo iespaidu, faraona Džosera arhitekts Imhoteps nolēma kapeni paplašināt ne tikai horizontāli, bet pacelt arī vertikāli. Pēc vairākām izmaiņām plānā un iecerēs, viņš beidzot terases veidā novietoja citu virs citas, it kā sešas mastabas, sešus akmens blokus, kas uzlikti cits virs cita, uz augšu arvien sašaurinājās, līdz beidzot izveidoja 60 m augstu piramīdu, kas iekļāvās lielā, no lūgšanu telpām un pagalmiem veidotā ansamblī, kas bija izvietots uz mākslīgās terases un ko apņēma akmens plātnēm apšūts mūris.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties