Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587495
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tirgus eksistē visur, ļaudis sanāk kopā, lai pirktu un pārdotu savas preces un pakalpojumus. Un tur parādās konkurence. Kas ir konkurence? 1Konkurence (lat. concurrentia – sadurties, cīnīties) ir neatkarīgu pircēju un pārdevēju savstarpēja sāncensība, cīņa tirgū par labākām pirkšanas un pārdošanas iespējām, par lielāku peļņu. Ļoti vienkāršotā variantā varētu teikt, ka tā ir ekonomiskā sacensība starp uzņēmējiem. Konkurence ir tirgus neatņemama sastāvdaļa. Konkurence ir arī nozīmīgs uzņēmējdarbības motivācijas elements.

Kas ir pilnīga konkurence? Pilnīga konkurence ir sastopama reti, ar pilnīgu konkurenci parasti saprot ideālo tirgu modeli, kur parasti pircējs un pārdevējs ir brīvi savā izvēlē, viņi brīvi var iekļūt tirgū, kā arī brīvi no tā izkļūt. Pilnīgā konkurence visvairāk izpaužas labības tirgū. Nav nekādu šķēršļu, lai zemnieks nākamajā gadā audzētu ko citu. Tiek tirgota un piedāvāta vienveidīga, pat vienāda prece, nav vajadzības reklamēt. Pilnīgas konkurences apstākļos cenu nosaka tirgus.

Ir jānoskaidro vai valsts iejaucas tautsaimniecībā, ko tā ir devusi un kādas ir subsīdijas? Ko devusi iespēja mums būt daļai, no Eiropas Savienības?
Pilnīgā konkurence ir sastopama ļoti reti, tā ir ideāla tirgus sistēma, kādai vajadzētu būt. Visvairāk tā izpaužas tautsaimniecībā, jo prece un pakalpojums ir vienveidīgs, vienāds. Kā saka Mihails Siņicins 1„Lielākā daļa ekonomistu uzskata, ka pilnīga konkurence ir situācija, kad tirgū ir daudz neatkarīgu pircēju un pārdevēju; gan pircēji, gan pārdevēji var brīvi iekļūt un izkļūt no tirgus”. Viss ir nepiespiests. Piemēram, ja pārdevējs pacels preces un pakalpojuma cenu, viņa preci, pakalpojumu nepirks, jo ir iespēja nopirkt tādu pašu preci, pakalpojumu, tikai pie cita pārdevēja. Pazeminot preces, pakalpojuma cenu, prece, pakalpojums tiks nopirkts, jo tā pati prece, pakalpojums pie viņa ir lētāka, nekā pie konkurenta, bet toties pārdevēja ieņēmumi būs lielāki, viņš vairāk pārdos. Vairums pārdevēju cenšas tā darīt, lai viņu preces, pakalpojumi būtu pieprasīti un viņi būtu ieguvēji, bet ir viena problēma, ja viņš pazemina cenu tā, ka ražošanas izmaksas ir lielākas viņš var bankrotēt, tāpēc tirgus nosaka cenu, lai visi būtu ieguvēji. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1181930
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties