Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:245686
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Empīrisms ir filosofiska nostādne, ka visām zināšanām jābalstās uz pieredzi. Ikdienišķajā domāšanas līmenī neapšaubāmi liekas, ka pasaule tiek izzināta pakāpeniski, balsoties uz faktiem un parādībām, ko mēs redzam, dzirdam un jūtam. Taču katram zināms, ka pilnībā sajūtām uzticēties nedrīkst.
Maija Kūle grāmatā Filosofija pārspriež domu, ja, piemēram, degam drudzī un tāpēc telpa, kas patiesībā ir auksta, mums liekas karsta? Tādā gadījumā mūsu zināšanas par telpu noteikti ir aplamas. Bet kā lai zina, ka mēs attiecībā pret pasauli parasti esam normālā dvēseles stāvoklī? Varbūt mūsu pieredze mūs vienmēr krāpj? Šādu pārdomu rezultātā empīriķi parasti piesauc vai nu dievu vai dabu. Mūsu pieredze nevar mūs krāpt nemitīgi, jo dievam vajadzēja mūs radīt par normālām būtnēm. Piesaucot dabu kā argumentu, tiek atzīmēts, ka mēs esam dabas daļa, tāpēc mūsu sajūtām un prātam principā vajadzētu būt saskaņā ar dabas norisēm. Tāpēc pieredze principā nevar melot.1
Cilvēces vēsturē un angļu filosofijā viens no ievērojamākajiem ir izcilais angļu filosofs Džons Loks. Kā galvenos zināšanu avotus viņš uzskatīja pieredzi, vērojumus, eksperimentus. Loks uzskatīja, ka izziņas pamats ir pieredze, kuru gūstam vērojot un eksperimentējot ar dabu. Tikai ar sajūtām gūstam idejas. Viņš bija tas, kurš pirmais detalizēti pievērsās empīriskās izziņas izejas posmam – pieredzei un konstatēja, ka ikviena pieredze sākas ar ārpasaules uztveršanu, ar sajūtām.
Savā esejā Par cilvēka sapratni Loks pieņem, ka prāts kā balts papīrs ir bez nevienas rakstu zīmes, bez nevienas idejas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1123199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties