Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:640978
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ir samērā grūti vēl kaut ko jaunu pateikt par Freidu un Jungu. Manuprāt, neviens filozofiskais virziens nav tik plaši interpretēts kā Freida un Junga psihoanalīze. Freida teorijas ietekme plaši saskatāma gan medicīnā (psihiatrijā), gan filozofijā, gan literatūrā un mākslā, gan noteikti arī pedagoģijas zinātnēs.
Psihoanalīzes ciltstēvs ir Vīnes ārsts Zīgmunds Freids (1856.-1939.), taču šodien daudzi uzmanību pievērš tieši viņa līdzgaitniekam un darba turpinātājam Cirihes ārstam K.G.Jungam (1875.-1961.). Ne viens, ne otrs nekad pretendējuši uz filozofu statusu, taču viņu mācība skar būtiskas cilvēciskās esamības problēmas.
Sāksim ar Freidu uzksatiem par cilvēka psihes struktūru. Mūsdienās, jo īpaši ASV un Rietumeiropā ir ļoti populāra psihoanalīze, pastāv plaši sazarots, uz Freida metodēm balstīts ārstniecības tīkls. Tai pat laikā Freida teorija tiek arī izsmieta un pelta, nosaucot to par īpaši nezinātnisku (pats Freids pretendēja uz zinātniskumu).
Freida pamatidejas saistītas ar neapzinātās psihiskās darbības analīzi, tās principu atklāšanu, kurā palīdz kopums, ko veido cilvēka socialā pieredze, raksturs. Freids īpašu uzmanību pievērš sapņiem, pārteikšanās gadījumiem u.tml. Psihoanalīze nodarbojas ar jautājumu, kā neapzinātais ietekmē apziņu, cilvēka rīcību, citiem vārdiem – tā ir mācība par bezapziņu. Tajā uzkrājas cilvēka nerealizētās vēlmes, traumējoši notikumi, lieli pardzīvojumi un šifrētā veidā izpaužas cilvēka apziņā. Tā rodas neirozes un citi psihiski traucējumi, kurus ārsti parasti mēģina ārstēt tikai ar medikamentiem, taču tādā veidā var nomākt slimības simptomus, bet ne iznīcināt pašus iemeslus.
Freids uzskata, ka cilvēkā mīt 3 spēki – dziļi zemapziņā apslēptais “Tas” – Id, neitrālais “Es” – Ego, un “Super Es” – Superego.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1164258
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties