Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:653729
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Emocijas un jūtas   
  Emocionalitāte   
  Emocionālo pārdzīvojumu formas   
  Stress   
  Bērna emocionālie stāvokļi   
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēks pastāvīgi saskaras ar dažādiem priekšmetiem, parādībām, notikumiem, citiem cilvēkiem. Līdz ar to veidojas atšķirīga attieksme pret to vai citu parādību, notikumu, u.t.t .Vieni notikumi var mūs iepriecināt, citi sarūgtināt. Prieks, skumjas, bailes, sajūsma, īgnums ir daudzveidīgas jūtas un emocijas. Tajās izpaužas arī cilvēka apmierinātība vai neapmierinātība ar savu uzvedību, rīcību, ar to, ko viņš ir izdarījis. Emocijas un jūtas ir savdabīga personības attieksme pret apkārtējo īstenību un pret sevi pašu. Jūtas un emocijas neeksistē neatkarīgi no cilvēka izziņas un darbības procesa. Tās rodas darbības gaitā un ietekmē šīs darbības norisi. Emociju un jūtu avoti ir objektīvi pastāvošie priekšmeti un parādības, veicamais darbs, kā arī cilvēka organismā notiekošas izmaiņas.
Psiholoģijā dažreiz atšķirīgās nozīmēs tiek lietoti jēdzieni ‘’ jūtas ‘’ un ‘’emocijas’’. Ar ‘’jūtām’’ apzīmē objektīvas realitātes vērtējumu sistēmu, savukārt ar ‘’emocijām’’ tiek raksturots subjektīvās vērtējumu sistēmas aktualizācijas process.
Cilvēka jūtas raksturo virkne īpašību: polaritāte, ambivalentitāte, intensitāte, steniskums un asteniskums. Jūtu polaritāte izpaužas tādējādi, ka cilvēkam var izveidoties kā pozitīva, tā negatīva attieksme pret parādībām, faktiem, citiem cilvēkiem u.t.t. Vieni mums sagādā patiku, citi nepatiku. Jūtas var izrādīt kā pozitīvu, tā arī negatīvu attieksmi. Piemērām, pozitīvo attieksmi raksturo prieks, laime, jautrība, draudzība, mīlestība; negatīvu attieksmi raksturo tādas jūtas , kā ciešanas, skumjas, nelaime, izmisums, riebums .
Ir gadījumi, ka cilvēks vienlaikus pārdzīvo pretējas jūtas. Piemēram, saņemot kaut kādu ļoti gaidītu patīkamu vēsti, cilvēks var vienlaikus smieties un raudāt. Ir situācijas, kad cilvēks, pieņemot kādu izšķirīgu lēmumu, vienlaicīgi pārdzīvo guvuma saldumu un zaudējuma rūgtumu. Šādas vienlaicīgi pārdzīvotas polāras jūtas sauc par ambivalentām jūtām. Jūtām var būt dažāda intensitāte. Jūtu intensitāti nosaka dažādi faktori. Galvenie no tiem: cilvēka individuālās īpatnības, nervu sistēmas tips, temperaments, gribas īpašību attīstības pakāpe. Jūtu intensitāte parādās cilvēka emocionalitātē, kas raksturo cilvēka jūtu procesa norisi. Jūtas var dažādi ietekmēt cilvēku. Vienas vairo spēkus, citas tos mazina. Jūtas, kas vairo spēkus, palielina dzīvesprieku, sauc par steniskajām (stenos- grieķu val. nozīmē spēks). Jūtas, kas samazina vai atņem spēkus, sauc par asteniskajām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1120973
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties