Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Personas saukšana pie kriminālatbildības procesuālā kārtība

     

    Referāts13 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:353653
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas kriminālprocess ir sadalīts vairākās stadijās, no kurām viena ir pirmstiesas izmeklēšanas stadija. Šīs stadijas viens no svarīgākajiem dokumentiem ir lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības. Tāpēc svarīgi ir noskaidrot, kāds pamats ir personas saukšanai pie kriminālatbildības un kādas kriminālprocesuālās normas ir jāpiemēro.
Lai apskatītu jautājumu, kāds ir pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības, jāņem vērā Latvijas KPK 3.pants, kurā teikts, ka tiesai, prokuroram un izziņas iestādei savas kompetences robežās katru reizi, kad atklātas noziedzīga nodarījuma pazīmes, jāierosina krimināllieta, pielietojot visus likumā paredzētos līdzekļus, lai noskaidrotu noziedzīgā nodarījuma notikumu un personas, kas vainīgas noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, lai tās sodītu.
Vairums gadījumu uz krimināllietas ierosināšanas brīdi vēl nav zināms, kas noziedzīgo nodarījumu ir izdarījis. A.Liede uzskata, ka noziegumu izdarījušās personas noskaidrošana, viņas vainas pierādījumu savākšana ir pirmstiesas izmeklēšanas uzdevums [9-84.lpp]. Jāpiebilst, ka visa kriminālprocesa uzdevums ir ātri un pilnīgi atklāt noziedzīgos nodarījumus, noskaidrot vainīgos un nodrošināt likuma pareizu piemērošanu, lai katra persona, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, tiktu taisnīgi sodīta un neviens nevainīgais netiktu saukts pie kriminālatbildības un notiesāts. Tā noteikts Latvijas KPK 2.pantā. Noziegumu atklāšanas ātrumam liela nozīme ir noziegumu profilaksē, tas ir, jānovērš nozieguma cēloņi un veicinošie apstākli, kas, savukārt, brīdinoši iedarbojas uz visām tām personām, kas varētu nostāties uz noziedzības ceļa.
Ātra noziegumu atklāšana nozīmē arī maksimāli saīsinātu laiku no nozieguma atklāšanas brīža līdz personas noskaidrošanai, kas šo noziegumu izdarījusi, tās saukšanai pie kriminālatbildības un pirmstiesas izmeklēšanas pabeigšanai. Tas viss, savukārt, nodrošina īsākā laikā lietas izskatīšanu tiesā. Jo ātrāk pēc nozieguma izdarīšanas persona tiks notiesāta, jo audzinošāks būs sods pašai vainīgajai peronai, gan arī visai sabiedrībai, kuras atmiņā atšķetinās visas noziedzīgā nodarījuma epizodes, noskaidrot visus tā līdzdalībniekus, tādējādi veicinot nozieguma atkāšanas pilnību [5-7.lpp].

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1129702
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties