Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:759206
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Pensiju reforma    4
  Pensiju 1.līmenis    5
  Pensiju 2.līmenis    5
  Pensiju 3.līmenis    7
  Secinājumi    10
  Izmantojamā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Pensiju reforma Latvijā tika uzsākta 1995.gadā. kad Saeima akceptēja 1994.gadā izstrādāto Pensiju reformas koncepciju. Tiek atzīts, ka Latvijā radīta viena no efektīvākajām un progresīvākajām pensiju sistēmām pasaulē. Tās pamatā ir paaudžu un dzimumu solidaritāte un katra personiskā ieinteresētība savu vecumdienu nodrošināšanā. Līdzīga sistēma ieviesta arī Zviedrijā, Polijā un Itālijā.
Pensiju reforma likumdošanas jomā ir pabeigta. Ir ieviesti pensiju sistēmas 3 līmeņi.
Likums “Par valsts pensijām”, kas nodrošināja pensiju 1. līmeņa īstenošanu stājās spēkā 1996. gada janvārī, 1998. gada jūlijā stājās spēkā likums “Par privātajiem pensiju fondiem” (3.līmenis). Ar 2001.gada 1.jūliju stājies spēkā “Valsts fondēto pensiju likums”, kas reglamentē 2.pensiju līmeņa darbību.
Trīs līmeņu pensiju sistēmas ieviešana Latvijā, tai sekojošās informatīvās kampaņas, kā arī pašreizējo pensionāru pārtikšana no bada maizes rosina arvien vairāk cilvēku aizdomāties par to, kāda dzīve gaidāma vecumdienās. Lai arī neticība drošai finanšu sistēmai pamazām zūd, iepriekšējo gadu krīzes un apkrāpto rindas pie bankām vēl arvien Latvijas iedzīvotājiem stāv aiz muguras kā melns rēgs.
Lai arī vienmēr būs daļa īpatņu, kuri pārliecināti, ka labākais krāšanas veids ir naudas bāšana zeķē, finansisti iesaka, domājot par vecumdienām, izvēlēties peļņu nesošus un drošus finanšu instrumentus. Jaunā pensiju sistēma paredz gan piespiedu kārtā, gan brīvprātīgi nodot iedzīvotāju līdzekļus pārvaldītājiem, kas tālāk ļauj naudai strādāt.
Jaunā pensiju sistēma rosina iedzīvotājus ne tikai paļauties uz valsts garantēto pensiju, bet veidot uzkrājumus arī individuāli.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties