Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:235736
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„ Bērnība ir ļoti svarīgs posms cilvēka mūžā. Tā ir nevis sagatavošanās nākamajai dzīvei, bet, īsta krāšņa, savdabīga dzīve. No tā, kā pagājusi bērnība, kas ietekmējis šajos gados, kas no šiem gadiem saglabājies sirdī, lielā mērā ir atkarīgs tas, par kādu cilvēku kļūs šīs dienas mazulis.”
A.Suhomļinskis
Psiholoģiski pedagoģiskās literatūras izdevumos Latvijā atspoguļojās nacionālā pedagoģiskā doma. Tā nebija kabinetos izstrādāta, bet balstījās uz dziļu ārzemju pedagoģijas teoriju un prakses analīzi.
19.gs. sākās bērnudārzu(novietņu) aktīva veidošana. To noteica šādi cēloņi:
industrializācija, kuras dēļ bija nepieciešams strādāt abiem vecākiem;
izmaiņas sabiedrības uzskatos par bērnību;
filantropijas(labdarības) un kristīgās līdzcietības ideju popularitāte.
Pirmās bērnu novietnes tika nodibinātas jau 18.gs. otrajā pusē. Pirmo 1779.g. izveidoja garīdznieks Fricis Oberlins(1740-1826) Valdbahā, Elzasā. Šajā bērnu nometnē bērni tika pieskatīti un ievadīti kristīgajā mācībā, kamēr viņu vecāki strādāja lauku darbos.
Pirmo bērnudārzu mūsdienu izpratnē nodibināja Fridrihs Frēbels(1782-1852) 1837.gadā Blankenburnā, Vācijā. Par uzdevumu tika izvirzīta ne tikai bērnu pieskatīšana, bet arī audzināšana un attīstīšana. F.Frēbela sistēma balstījās uz īpašu izglītības filozofiju un sistemātiski veidotiem didaktiskiem materiāliem. Līdz tam attieksme pret bērnu rotaļām labākajā gadījumā bija toleranta, bet F.Frēbels atklāja rotaļu būtisko nozīmi bērna attīstībā.. F.Frēbeļa darbība kļuva populāra visā Eiropā.
19.gs. 30.gados lielākajā daļā Eiropas valstu jau pastāvēja vairāki bērnudārza veidi, novietnes, skolas. Bērnudārzus veidoja un uzturēja dažādas sabiedrības grupas: vecāki, kas gribēja bērniem dot progresīvu audzināšanu un izglītību; baznīcas organizācijas, kas darbojās ar bērnu reliģisko izglītošanu agrīnā vecumā; labdarības organizācijas un arodbiedrības, kas palīdzēja strādājošo vecāku bērniem.
1880.gadā Rīgā tika nodibinātas 7 bērnu iestādes, kuras uzņēma un aprūpēja bērnus līdz skolas vecumam no trūcīgajām ģimenēm, kā arī bāreņus.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties