Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:759156
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Darbam par pamatu ir ņemti patiesi vēsturiski notikumi, par kuriem dramaturgs ir uzzinājis no sava kolēģa Igora Runģa. Lugas darbība norisinās 1905. gadā. Drāmā tiek risināts jautājums par cilvēka un idejas attiecībām, par individuālas personības un tautas izvēli starp principiālu uzticību idejai un pazemošanos izdzīvošanas vārdā.
Lugā galvenais izvirzītais jautājums ir – vai cīnoties mirt vai piekāpjoties dzīvot? Katram ir savi uzskati un katram ir savs arguments par to, kura iespēja ir labāka.
Barons Habihts nevēlas, lai viņa īpašumā slepkavotu ļaudis un dedzinātu viņu mājas. Viņš vēlas „humāni” apspiest zemnieku vēlmi pretoties jebkādai varai. Habihts zina, ja viņš centīsies varmācīgi cīnīties pret viņiem, ļaužu naids būs vēl lielāks, tāpēc viņš izdomā savādāku veidu, kā lai nomierina zemniekus. Barons izteic aicinājumu uz pērienu. „Tikai šoreiz viegls pēriens. Uz demokrātiskiem pamatiem, pēc kuriem pēkšņi tā noilgojusies šī tauta... Tātad – mēs viņus aicinām”. Tas būs sods par to, ka ļaudis nepameta baznīcu mītiņa laikā, kad Habihts bija pavēlējis to darīt. Viņš vēlas zemniekus novājināt ne tikai fiziski, bet arī garīgi. Ja viņi nevēlēsies saņemt pērienus, tad viņu mājās tiks sadedzinātas. Zemniekiem pastāvēja iespēja – publisks pazemojums vai palikšana bez mājām. Barona izteikumos ir jaušams sarkasms. Viņš it kā vēlas, lai zemnieki necieš un ciena viņu, bet otras puses viņš uzstāda tādu ultimātu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1315878
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties