Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Pašvaldību organizēšana, pašvaldību un administratīvi teritoriālā reforma

     

    Referāts19 Tiesības

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:325970
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  TERITORIĀLAS REFORMAS RAKSTUROJUMS    4
2.  EIROPAS VALSTU PIEREDZE ADMINISTRATĪVI TERITORIĀLAJĀ REFORMĀ    5
3.  LATVIJAS ADMINISTRATĪVI TERITORIĀLĀ REFORMA    16
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    19
  PIELIKUMI    20
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    22
Darba fragmentsAizvērt

Visās demokrātiskās valstīs bez centrālās varas un pārvaldes institūcijām ir izveidotas un darbojas pašvaldības. ‘’Pašvaldība’’ – vietējās lēmējvaras un izpildinstitūcijas kopums.Pašvaldību raksturojošie elementi :
1.noteikta administratīvā teritorija
2.patstāvīgi iedzīvotāji
3.pilsoņu ievēlēta demokrātiska lēmējinstitūcija
4.pilsoņu ievēlēts vai domes (padomes) iecelts vadītājs
5.patstāvīga budžets un tiesības iekasēt vietējos nodokļus un nodevas
Saskaņā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartu pašvaldība nozīmē vietējās varas institūciju tiesības un reālas iespējas likuma robežās regulēt un vadīt būtisku daļu no publiskiem jautājumiem vietējo iedzīvotāju interesēs,atbildot par tiem.
Viens no valsts mēroga darbiem ir administratīvi teritoriālā reforma.Visās valstīs kopumā un arī katrā tās reģionā problēmas ir līdzīgas.Lai Latvija veiksmīgi īstenotu savu ieilgušo administratīvi teritoriālo reformu,jaiepazīstas ar citu valstu pieredzi administratīvi teritoriālajā reformā,bet ne visās valstīs tas notiek tik efektīvi.Tāpēc mēģināšu atrast un izsecināt,ko no citu valstu pieredzes varētu pārņemt Latvija.
Vietējo pašvaldību reformas ir valsts projekti. Tie tiek ieplānoti nacionālās politikas rezultātā. Reformas nekad nerodas procesā no ‘’apakša’’ uz ‘’augšu’’ Lai gan Rietumeiropā ir bijis maz teritoriālo reformu,daudzās valstīs norisinās diskusija par decentralizāciju un lielākām pašvaldībām.Decentralizācija-populārs strukturālo izmaiņu virziens ,kas saistās ar mūsdienu akcentiem par pārvaldības sistēmas atbildību klientu priekšā un līdzdalības nozīmi pārvaldībā. Ar decentralizāciju skaitās lielāks elastīgums, reaģējot uz ārējās vides izmaiņām, ātrāka lēmuma pieņemšana. Tomēr decentralizācija ir sarežģītāks process, jo daudz vairāk amatpersonas iesaistās lēmuma pieņemšanā.
Administratīvi teritoriālā reformas mērķis ir izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām un reģionālām pašvaldībām, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem. Pasaules prakse rāda,ka administratīvi teritoriālā reforma ir efektīvāka,ja tā notiek pēc iespējas īsāka laika posmā.Lēna teritoriālā reformu nelaime ir tā,ka reformas pretspēkiem ir iespēja mobilizēties un atrast paņēmienus,kā neitralizēt jaunievedumu, tādejādi padarot reformu nenozīmīgu.Lielākajā daļā Eiropas valstu pašvaldību reforma aizsākās jau pēc 2 pasaules kara.Speciālā literatūrā to skaidro ar uzņēmēju ekonomisko spiedienu:attīsoties ražošanai ,uzņēmumi nostiprinājās ,to darbība paplašinājās .Taču šķēršļus veiksmīgai uzņēmējdarbībai radīja pašvaldību sadrumstalotība ,jo katrā pašvaldībā nereti bija pieņemti savi noteikumi.Katrai pašvaldībai uzticētajai funkcijai ir noteikts teritoriālais vai skaitliskais mērogs,kura robežās to var veikt visefektīvāk.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1179901
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties