Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:222304
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Pašvaldību funkcijas īstenojot valsts pārvaldi    4
2.  Pašvaldību pienākumi un tiesības    5
  Nobeigums    7
  Izmantotā literatūra    8
Darba fragmentsAizvērt

Pašvaldības darbojas paralēli valsts varas un pārvaldes institūcijām visās demokrātiskās valstīs. Pastāv uzskats – jo attīstītāka pašvaldība, jo demokrātiskāka valsts.
Šajā īsajā laika posmā, kopš Latvija ir ieguvusi neatkarību, mūsu valstī vēl nav izveidojies demokrātisks, kompetents un efektīvi strādājošs pašvaldību aparāts. Iespējams, ka cilvēki nav pieraduši, ka paši var lemt par sevi, savu dzīvi, nav pieraduši, ka paši var līdzdarboties savas dzīves veidošanā, piedaloties valsts pārvaldes darbā.
Pašvaldību funkciju un uzdevumu realizēšanā piedalās paši pilsoņi, tieši pašvaldības dod pilsoņiem tiesības piedalīties valsts pārvaldes sistēmā, izmantojot savas zināšanas savas dzīves stabilizēšanai un uzlabošanai.
Mēs visi, tauta, pilsoņi, esam deleģējuši savas tiesības valdībai, lai tā pārvaldītu valsti, respektīvi arī mūs pašus. Mēs nododam savas pilnvaras kompetentu(vismaz mēs tā ceram) cilvēku rokās, kas pārvalda sev uzticēto sfēru. Valdība savukārt, efektīvākai un ātrākai savu funkciju realizēšanai, ir deleģējusi daļu savu tiesību un pienākumu pašvaldībām, kurā atkal ietilpst grupa kompetentu cilvēku, kas pārzina noteikto sfēru un ir gatavi efektīvi risināt sev uzliktos pienākumus.
Tā pat kā valstij, arī katrai pašvaldībai ir nepieciešamas trīs konkrētas pazīmes:
iedzīvotāji, teritorija un vara. Vara, kas darbojas šajā konkrētajā teritorijā un kurai pakļaujas šās teritorijas iedzīvotāji, un kuru mēs, kā arī valsts, esam deleģējusi šai konkrētajai pašvaldībai.
Likuma “Par pašvaldībām” 6.punktā ir noteikts, kādas funkcijas ir pašvaldību kompetencē. Šīs funkcijas ir iedalītas divās daļās – obligāti pildāmās funkcijas un funkcijas, ko pašvaldība ir uzņēmusies patstāvīgi.
Viena no likumā noteiktajām funkcijām, kas ir pašvaldību kompetencē, ir valsts pārvaldes funkcija. Likuma “Par pašvaldībām” 9.pantā ir noteikts: ”Valsts pārvaldes iestādes, ja tas paredzēts likumos vai Ministru kabineta noteikumos, var pilnvarot pašvaldības pildīt atsevišķas valsts pārvaldes iestāžu funkcijas, nosakot to izpildes kārtību un uzraugot šo funkciju izpildi.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties