Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:313551
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ērvinga Gofmaņa grāmata Sevis izrādīšana ikdienas dzīvē latviešu valodā izdota 2001. gadā, un tā ir jau divdesmit devītā grāmata “Cilvēks un sabiedrība” sērijā. No šīs sērijas esmu lasījusi arī Ludviga Vitgenšteina "Filosofiskie pētījumi", Česlava Miloša "Sagūstītais prāts", Eliasa Kaneti “Masa un vara”, Ričarda Rortija ”Nejaušība, ironija un solidaritāte”, kā arī Žana Bodrijāra “Simulakri un simulācija”. No šīm grāmatām man vislabāk patika pēdējā, “Simulakri un simulācija”, taču tā kā es tikko beidzu lasīt Ērvinga Gofmaņa grāmatu, tad nolēmu savā esejā pastāstīt tieši par to.
Ē. Gofmanis savā grāmatā vienkārši un ļoti interesanti analizē lomas, kuras cilvēki spēlē ikdienas komunikatīvajā procesā. Daudzi termini viņa darbā aizgūti no teātra, kaut gan nedomāju, ka viņš to īpaši centies uzsvērt. Es runāju par tādiem terminiem kā “izrāde”, “dekorācijas”, “aktieris”, “spēlētājs”, “priekšplāns”, “aizkulises”, “iestudēt”, “iemācītais teksts”, “publika”, “dramaturģisks”, “režija”, “dramatiskais izpildījums”, “izteiksme”, “inscenējums”, “tēlot”, “izpildītājs” un daudziem citiem. Atklāti sakot, grūti noticēt, ka viņš tiešām nerunā par teātri, jo šeit figurē ļoti daudzi tam raksturīgie izteicieni; taču viņš tos attiecina uz cilvēku ikdienas dzīves uzvedības modeļiem. Pēc Gofmaņa domām, pietiek ar diviem cilvēkiem, “aktieri” un “publiku”, lai varētu norisēt “izrāde”. Dažādās lomās, kā uzskata Gofmanis, mēs iejūtamies katru brīdi, apzināti vai neapzināti, un spēlējam visi it kā būtu “dzimuši aktieri”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1325636
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties