Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:332195
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  Pamatlīdzekļu atzīšana    3
2.  Pamatlīdzekļu būtība un saturs    6
3.  Pamatlīdzekļu izslēgšana    8
4.  Pamatlīdzekļu vērtības pieaugums vai samazinājums    9
5.  Iegādes vērtība    12
6.  Nolietojums    14
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    24
  IZMANTOTĀS INFORMĀCIJAS AVOTU SARAKSTS    25
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Katra uzņēmuma normāla darbība ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja tā rīcībā ir pietiekoši daudz līdzekļu. Tas, ka katrā uzņēmumā ir pietiekošā skaitā tehnika, mašīnas, datori, parastie un mobilie telefoni, dažādas iekārtas utt. nav uzskatāms par greznību, bet gan nepieciešamību ražošanas procesa nodrošinājumam. Tie uzskatāmi par pamatlīdzekļiem, ar kā palīdzību uzņēmums nodrošina savu saimniecisko darbību. Ikviena uzņēmuma galvenais mērķis – nodrošināt peļņu un turklāt – pēc iespējas lielāku.

Uzņēmuma pamatlīdzekļu īpatnība ir tā, ka nauda to iegādei tiek tērēta sākumā, to iegādes brīdī, bet iztērētās naudas atgūšana norit pakāpeniski, atkarībā no šo līdzekļu izmantojuma uzņēmuma darbībā. No visiem ilgtermiņa ieguldījumiem pamatlīdzekļi parasti ieņem vislielāko daļu

Šī darba mērķis – apskatīt pamatlīdzekļu būtību un saturu, apskatīt pamatlīdzekļu novērtēšanu un pārvērtēšanu, kā arī to nolietojumu.

Kursa darbā lietotie saīsinājumi:
PL – pamatlīdzekļi
LR – Latvijas Republika
MK- Ministru kabinets
FM – Finansu ministrija














1. Pamatlīdzekļu atzīšana

1. Pamatlīdzekli atzīst, ja ticams, ka:
1.1. no tā izmantošanas uzņēmumā ir sagaidāms saimnieciskais labums;
1.2. lietderīgās lietošanas laiks ir ilgāks nekā viens uzņēmuma parastās darbības cikls (laiks starp produkcijas ražošanai vai pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo materiālu iegādi un preču realizāciju vai pakalpojumu sniegšanu);
1.3. tā izmaksas var ticami novērtēt.

2. Uzņēmums atbilstoši savai darbības specifikai savā grāmatvedības politikā nosaka vienas vienības minimālo vērtību, kas ir viens no pamatlīdzekļa klasifikācijas kritērijiem saskaņā ar kuru aktīvs tiek atzīts par pamatlīdzekli.
2.1. Ja aktīva vērtība pārsniedz uzņēmuma noteikto vienas vienības minimālo vērtību, bet tā kalpošanas laiks ir ļoti īss, tad aktīvs netiek klasificēts par pamatlīdzekli, jo neatbilst pamatlīdzekļa definīcijai.
Piemērs. Vienas vienības minimālā vērtība pamatlīdzekļa atzīšanai ir noteikta Ls 500. Tiek iegādāts grīdas segums vasaras kafejnīcai Ls 800 vērtībā. To izmantos visu vasaras sezonu un arī nelabvēlīgos apstākļos, tādējādi tā izmantošanas termiņš uzņēmumā ir noteikts pieci mēneši, pēc kura tas vairs nebūs izmantojams. Šāds aktīvs netiek klasificēts kā pamatlīdzeklis un tā vērtība iegādes brīdī tiek iekļauta izmaksās.
2.2. Uzņēmums var noteikt, ka vienas vienības minimālo vērtību pamatlīdzekļa atzīšanai uzņēmums piemēros vienību kopumam.
Piemērs. Vienas vienības minimālā vērtība pamatlīdzekļa atzīšanai ir noteikta Ls 300. Tiek iegādāti 5 biroja krēsli un katra krēsla vērtība ir Ls 60. Tos ir paredzēts izmantot 5 gadus. Uzņēmums vienas vienības minimālo vērtību piemēro vienību kopumam (5 krēsliem) un šos krēslus atzīst par pamatlīdzekli Ls 300 vērtībā.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1127910
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties