Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:943087
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Otrreizēji izmantojamo materiālu atgūšanas nosacījumi    4
2.  Otrreizējo izejvielu atgūšana no atkritumiem    5
2.1.  Metāls    6
2.2.  Stikls    6
2.3.  Makulatūra    7
2.4.  Plastmasa    8
  Secinājumi un priekšlikumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Ražošanas pārpalikumu daudzums ir tieši atkarīgs no tehnoloģisko procesu pilnības pakāpes, no inženiertehnisko darbinieku un strādnieku ieinteresētības racionāli izmantot izejvielas un materiālus. Tādēļ jācenšas samazināt pārpalikumu daudzumu, ieviešot ražošanā mūsdienīgas maz atlikuma un bez atlikuma tehnoloģijas un, kur iespējams, nodrošinot materiālo resursu komplekso pārstrādi, bet neizbēgamus pārpalikumus jācenšas šķirot tieši darba procesā,, savācot tos un nogādājot tālākai izmantošanai pēc to veida un iespējām. Ir jāatceras, kā arī pārpalikums ir izejviela tikai citā vietā un veidā.
Jāatzīmē, ka izejvielu un materiālu otrreizējā izmantošana, ir viens no šo lietderīgās izmantošanas līmeņa paaugstināšanas ceļiem. Ar atkritumu kā otrreizējo materiālo resursu izmantošanu mēs it kā paplašinām savu izejvielu bāzi (pārstrādājot metāla lūžņus samazinās vajadzība pēc metāla, ko iegūst no rūdas; pārstrādājot makulatūru saglabājam mežus; atkārtoti pārstrādājot plastmasu ietaupām plastmasas izejvielas ~ naftu un gāzi u.tml.). Turklāt šo resursu otrreizējās izmantošanas nozīme gadu no gada pieaug, jo pieaug ražošanas un patērēšanas apjomi un materiālo resursu cenas. Bez tam arvien lielākā mērā pieaug kapitālieguldījumi, kas nepieciešami izejvielu iegūšanas paplašināšanai.
Otrreizējo resursu izmantošanas izdevīgums ir saistīts ar to, ka šo izejvielu bieži var tieši ievadīt produkcijas ražošanas tehnoloģiskajā procesā, apejot apstrādes sākumstadijas. Tas ļauj ievērojami samazināt ražošanas izdevumus un saīsināt kopējo ražošanas ciklu. Piemēram, papīra un kartona ražošana no koksnes notiek šādā secībā: koksnes sagatavošana, pārstrāde šķeldā, celulozes ražošana (vārīšana) un pēc tam papīra vai kartona izgatavošana. Toties, izmantojot papīra un kartona pārpalikumus, tie tehnoloģiskajā ķēdē pēc pirmapstrādes ieiet kā celulozes daļējs vai pilnīgs aizstājējs, t.i. praktiski kopējā ražošanas cikla beigu stadijā. Ražošanas un sadzīves atkritumu pārstrādes ekonomiskā lietderība ir saistīta ne tikai ar to arvien pieaugošo daudzumu, bet arī ar derīgo materiālu saturu tajos. [1]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties