Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:508808
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Osteoporoze- tā ir skeleta saslimšana , kas raksturojas ar kaulaudu samazināšanos skeletā , tiek traucēta tā uzbūve , kam seko kaulu trausluma paaugstināšanās un palielinās lūzumu risks . Kalcija nepietiekamība cilvēka organismā izraisa virkni veselībai bīstamu seku , saslimšanu . Redzamākā , bet ne vienīgā – osteoporoze . Pat pie neliela trieciena vai kritiena , kad labā veselības stāvoklī nekas nenotiek , kauli lūzt . Katrai trešajai sievietei un katram astotajam vīrietim virs 50 gadu vecuma var būt osteoporotisks lūzums . Tomēr osteoporozi ir iespējams savlaicīgi atklāt , kā arī apzinoties riska faktorus , veikt profilaksi pret saslimšanu . Būtiski nodrošināt pietiekamu kalcija un D vitamīna daudzumu dzīves laikā .

Kāpēc pieaug osteoporozes slimnieku skaits ?

Osteoporozes lūzumi un to sekas ir būtiski nāves un invaliditātes cēloņi . Problēma slēpjas faktā , ka osteoporoze piezogas nemanot , bez redzamiem simptomiem . Bieži pirmais simptoms ir lūzums . Tādēļ šo slimību bieži vien dēvē par klusējošu epidēmiju . Latvijā dzīvesveida tendences liecina , ka sievietes virs 50 gadiem vēlas saglabāt aktīvu un neatkarīgu dzīves veidu , tomēr neskatoties uz to , ignorē ( lai arī ir informētas un apzinās ) osteoporozi kā reālu potenciālu risku , kas var reāli ierobežot šo dzīves veidu .
Šo attieksmi arī pamato fakts , ka līdz pat 90 % cilvēku apzinās par osteoporozi un kalcija būtisko lomu organismā , tomēr tikai 16 % iedzīvotāju regulāri uzņem nepieciešamo kalciju .
Osteoporoze ir globāla problēma , īpaši apzinoties to , ka populācija kopumā noveco .
Osteoporoze ir arī izplatīta sabiedrības veselības aprūpes problēma , jo prasa lielus veselības aprūpes ieguldījumus , kā arī pacienta līdzekļus .

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties