Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:792828
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ārzonu kompāniju veidošanai izmanto pamatā tādus pašus organizatoriski – tiesiskās uzņēmumu formas, kuras izmanto parastā biznesā. No organizatoriski – tiesiskā viedokļa ārzonu kompānija principiāli ne ar ko neatšķiras no jebkura cita uzņēmuma.
Organizatoriski – tiesiskās ārzonu biznesa pamati tiek noteikti ar pasaulē esošajām divām globālām tiesiskajām sistēmām:
salu (anglosakšu);
kontinentālu (franču – vācu).
Ārzonu uzņēmumu reģistrācijai organizatoriski – tiesiskās formas, kuras izveidojušās šo tiesisko sistēmu ietvaros.
Tādējādi organizatoriski – tiesiskās ārzonu biznesa formu īpašības ir atkarīgas no ārzonu jurisdikcijā pieņemtas tiesiskās sistēmas, kura ir noteikta ar vēsturiskiem un ģeogrāfiskiem priekšnosacījumiem. Tā, jurisdikcijas, kuras vēsturiski ir tuvi Lielbritānijai vai ASV, ir novirzīti salu tiesiskai sistēmai. Jurisdikcijas un teritorijas, kuras ir saistītas ar kontinentālās Eiropas valstīm, ievēro franču – vācu sistēmu.
Ja Jūsu partneris – kompānija (runa iet par salu vai parastas (common) tiesisko sistēmu) ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, piemēram Societe, tad Jūs sadarbojaties ar firmu, kura reģistrēti kontinentālajā jurisdikcijā. Dažos gadījumos pastāv tiesisko principu un pieeju savstarpējas iekļūšanas pazīmes. Protams, tiesiskās formas dažādās valstīs un ārzonu jurisdikcijās pat katras to sistēmas iekšpusē var būtiski atšķirties. Caur Latvijas banku sistēmu pamatā strādā kompānijas ar salu tiesisko sistēmu. Pēc pētījumu datiem, ko veica darba autors, Latvijā līderē kompānijas, kas ir reģistrētas Kiprā, Bahamu salās un Delavera štatā.
Atšķirībām starp tiesiskajām sistēmām ir netikai terminoloģiskais raksturs. Lieta ir tāda, ka salu tiesību pamats līdz šim brīdim ir tiesisko precedentu sistēma (kaut arī “salu” valstīs ir ievērots kodificēto normu īpatsvara palielinājums). Šeit pastāv arī diezgan specifiskās tiesiskās institūcijas, kuru pilnīgs analogs citā sistēmā neeksistē (tipiskais piemērs – Britu trasts). Pastāv arī dažas citas “smalkas” atšķirības juridisko personu tiesiskā stāvoklī, īpaši viņu vadības sistēmā. Tomēr ārzonu biznesa tās nav tik būtiskas.
Galvenie organizatoriski – tiesiskie uzņēmumu tipi salu un kontinentālajā tiesiskajā sistēmā analoģiski daudzos jautājumos. Līdzīgi ir arī galvenie organizatoriski – tiesiskie principi, kuri nosaka uzņēmumu darbību un var būt izmantoti kā pamats biznesa vadības formu klasifikācijai. Tie bāzējas uz dažiem līdzīgiem fundamentālajiem noteikumiem.
Īpašu vietu starp tiem aizņem ierobežotas atbildības princips. Visas organizatoriski – tiesiskās ārzonu biznesa formas tiek sadalītas uz uzņēmumiem ar pilnu vai ierobežotu īpašnieku atbildību. Bez tam pastāv arī biznesa kombinēto formu virkne, kuras savieno abu pieeju elementus. Ārzonu uzņēmumiem visbiežāk (bet nevienmēr) tiek izvēlētas formas, kuras paredz īpašnieku atbildību ieguldītās uzņēmuma kapitālā daļas apmērā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1176477
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties