Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:480459
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  IEVADS    3
2.  ORACLE VIDE    4
2.1.  LIETOTĀJA IZVEIDOŠANA    4
2.2.  TIESĪBU PIEŠĶIRŠANA LIETOTĀJAM    8
3.  MS ACCESS VIDE    11
3.1.  LIETOTĀJA IZVEIDOŠANA    11
3.2.  LIETOTĀJU TIESĪBAS    12
4.  REZUMĒ    14
5.  SECINĀJUMI    15
6.  LITERATŪRAS SARAKSTS    16
Darba fragmentsAizvērt

Šajā darbā es mēģināšu salīdzināt divu datu bāžu vadības sistēmu lietotāju pārvaldības aspektus. Darba veikšanai es izmantošu Oracle8 un MS Access DB vadības sistēmas. Darba gaitā es gribētu parādīt ne tikai tas iespējas, bet arī apskatīšu tas kopējus elementus un atšķirības. Oracle8 vidē lietotāju pārvaldībai es izmantošu SQL valodu un MS Access vidē izmantošu iekšējus rīkus. Katrai videi noteikti būs savas priekšrocības un trūkumi. Darba beigumā es plānoju veltīt salīdzinošai analīzei atsevišķo nodalījumu.
Darba gaitā būs izpētītas tādas lietas, kā lietotāja definēšana un tiesību piešķiršana. Kopumā tas veido lietotāja pārvaldību. Priekš kam tas ir vajadzīgs? Nu mēģināšu izteikt savas domas. Ja datu bāze tiek domāta kādai "iekšējai" izmantošanai, kuras datus izmantos kādiem privātiem mērķiem, (piemēram mājas bibliotēka, videokasešu katalogs), tad parasti nav nekādas jēgas sarežģīt darba procesu, veikt kaut kādus pasākumus drošuma nodrošināšanai ( nesajauciet ar drošību; drošums ir tieši tas, kas ir pētīts šajā darbā, bet drošības jēdziens ir saistīts ar kaut ko citu: kļūda dinamiskā atmiņa organizēšanā, nepareizi datu tipi, viss pārējais, kas var traucēt programmas darbību).
Bet ir izveidotas sarežģītākā sistēma (slimnīcas pacientu reģistrēšana) un ir nepieciešams pasargāt datus no "ārējiem traucējumiem", tad ir lietderīgi kaut kādā veidā paslēpt datus no cita rokām. Un tad sāk veidot speciālus mehānismus. Nu piemēram var uzstādīt paroli uz datu bāzi. Šo paroli zinis tikai tie cilvēki, kuri strādā ar šo datu bāzi.
Reālajā dzīve bieži ir nepieciešams sadalīt darbu ar datu bāzi tā, lai darbiniekiem būtu dažādi darba veidi, iespējas, privilēģijas. Piemēram ir izveidota datu bāze, kurā glabāsies informācija par darbinieku algām. Datu bāzē ir nepieciešams ievadīt jaunus datus un modificēt esošus. Tad ja visiem, kam ir pieejama šī datu bāze varēs veikt sev derīgas izmaiņas (palielināt sev algu, izdalīt prēmiju par īpašam attiecībām ar šefa sekretāri un tml.). Bet tā kā šīs te izmaiņas ir jāveic tikai darbinieku pārvaldniekam, bet pārējiem dot iespēju tikai apskatīt šos datus (lai pārliecinātos, ka mana alga ir lielāk nekā citam), ir nepieciešami citi mehānismi. Šī mehānismu sauc par privilēģijām vai tiesībām, kuras piešķir katram datu bāzes lietotājam. Lai atšķirtu lietotājus, izmanto lietotāju vārdus. Pie tam, lai izvairītos no nesankcionētas pieejas, aiz katra lietotāja vārda nostiprina paroli, kuru (labvēlīgajā gadījuma) zina tikai viens lietotājs. Un tālāk ar speciāliem rīkiem piešķir tiesības lietotājiem. Kā būs redzams tālāk, šie rīki ir dažādi.
Darba sākumā būs apskatītas lietotāja definēšanas un tiesību piešķiršanas iespējas Oracle8 vidē. Pēc tam tādas pašas iespējas būs izpētītas MS Access vidē. Tajā laikā arī būs jau atzīmētas raksturīgas atšķirības starp Oracle8 un MS Access sistēmām. Atšķirības es atzīmēšu ar biezu (Bold) fontu, lai tās varētu vieglāk ievērot.
Ja jūs esat nolasījis līdz šiem vārdiem, tas nozīmē, ka jums ir lielas izturēšanas iespējas. Diemžēl man nebija laika zīmēt attēlus, kuri uzlabotu jūsu garastāvokli. Laboratorijas darba lasīšana un pārbaude ir ļoti skumja lieta, skumjāk nekā tas rakstīšana. Lasīt katrā darbā vienu un to pašu ir vēl skumjāk. Es ceru, ka man nav taisnība un manā darbā jūs redzēsiet kaut ko jaunu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties