Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Opozīcija "savējais-svešais" Paula Bankovska romānā "Misters Latvija"

     

    Referāts19 Literatūra

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354893
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Opozīcija „savējais – svešais” Ādama Ārčera attiecībās ar ģimeni un mājām    5
2.  Opozīcija „savējais – svešais” telpā un laikā    10
3.  Opozīcija „savējais – svešais” Ādama un Rīnas attiecībās    14
4.  Ādama Ārčera personības opozīcija „savējais – svešais”    16
5.  Ādama Ārčera tautības, valodas opozīcija „savējais – svešais”    25
  Tēzes    27
  Izmantotās literatūras saraksts    28
Darba fragmentsAizvērt

Studiju darba tēma – „Opozīcija savējais – svešais Paula Bankovska romānā „Misters Latvija””.
Studiju darba tēmas izvēli noteica tas, ka Pauls Bankovskis tobrīd likās gandrīz nepazīstams rakstnieks, gribējās iepazīties ar viņa daiļradi mazliet vairāk. Interesants likās arī grāmatas nosaukums.
Paula Bankovsaka daiļradei raksturīgi tas, ka viņš īpašu uzmanību pievērš Latvijas vēsturei 20. gs. beigu posmā. Viņa prozai raksturīgs publicistikas savijums ar laikmetam raksturīgu detaļu tēlojumu un tieksmi tvert metaforiski cilvēka psiholoģiskās reakcijas uz sociālām, politiskām un eksistenciālām problēmām1. Tieši tāds ir arī romāns „Misters Latvija”, kurā tiek tēloti 2. pasaules kara notikumi , īpaša uzmanība tiek pievērsta Latvijai. Uz visiem notikumiem romāna lasītājam autors liek raudzīties ar galvenā varoņa Ādama Ārčera acīm. Ādams vienmēr un visur, itin visos notikumos ieņem galvenās pozīcijas un virza darbību uz priekšu.
Vēstures tēma ieskanas vairākos Paula Bankovska darbos, piemēram, „Padomju Latvijas sieviete” (2000), „Čeka, bumba & rokenrols” (2002), „Sekreti. Pierobežas romance” (2003) u.c.
Romānā ir vērojamas vairākas opozīcijas „savējais – svešais”. Galvenais varonis Ādams Ārčers visur ir šīs opozīcijas krustugunīs. Viņš it kā pavisam neiederas ne laikā, ne telpā, kurā dzīvo, ne ģimenē, kurā ir piedzimis, ne notikumos, kuros ir iesaistīts, ne vietās, kurās nokļūst, ne starp cilvēkiem, kurus sastop. Viņš it kā ir tuvs, bet tajā pašā brīdī arī svešs visur, kur nokļūst un visiem, ko satiek.
Šo atsvešinātības izjūtu pastiprina arī grāmatas noformējums. Vāka iekšpusē ir vecu fotogrāfiju un avīžu izgriezumu kolāža, kas lasītājam sniedz zināmu priekšstatu par romāna saturu arī tad, ja romāns vēl nav izlasīts. Rodas iespaids, ka tas ir dokumentāls romāns par vēsturisku tēmu. Tikai jāņem vērā, ka ne visi notikumi un darbojošās personas ir bijuši reāli. Daļa no tiem ir autora izdomas radīti.
Studiju darba uzdevumi – romāna tekstā raksturot opozīcijas „savējais – svešais” galvenās situācijas, rašanās cēloņus un sekas.
Diemžēl par Paula Bankovska romānu „Misters Latvija” nav daudz informācijas, tādēļ izmantotās literatūras ir maz. Studiju darbs pamatā balstās uz teksta analīzi.
Studiju darbā tika izmantots Paula Bankovska romāna „Misters Latvija” (2002) teksts, Rinalda Zembaha recenzija „Dvēseles un vēstures līkloči mānīgi reālistiskā romānā” ( Karogs, 2003, Nr., ), Ievas Melgalves raksts „Misters Labi Lasāmais Romāns” (Neatkarīgā Rīta Avīze, 2003. gada 14. marts, 14. lpp.), Ingas Ābeles recenzija „Stāsts par divpadsmit rindiņām” (Diena, 2003. gada 6. janvāris, 14. lpp.), Herdera simbolu vārdnīca (1994), Lielā simbolu vārdnīca ( Jumava, 2002), Vairāki krājuma „Kentaurs XXI” numuri, Bulgakova grāmata „Философия имени” (1999), Zinātnisko rakstu krājuma „Literatūra un kultūra: process, mijiedarbība, problēmas” 2001. un 2005. gada izdevumi u.c.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties