Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:791329
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    1
  Antīkās Olimpiskās spēles    2
  Antīko Olimpisko spēļu dalībnieki    2
  Antīko Olimpisko spēļu programma    3
  Kāpēc tika pārtrauktas antīkās Olimpiskās spēles?    4
  Modernās Olimpiskās spēles    5
  Ziemas Olimpiskās spēles    7
  Kā sportists var tikt uz Olimpiskajām spēlēm?    9
  Kur dzīvo sportisti, kuri piedalās Olimpiskajās spēlēs, to laikā?    9
  No kurienes nāk nauda, lai sarīkotu Olimpiskās spēles?    10
  Olimpiskā uguns    11
  Olimpiskā devīze    12
  Olimpiskie apļi    12.
  Olimpisko spēļu karogs    13
  Kas ir Olimpiskās lāpas stafete?    13
  Anotācija    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Šo tematu izvēlējos tāpēc, ka gan es personīgi, gan visa mana ģimene ir cieši saistīta ar sportu. Mana māte ir vieglatlētikas trenere, mans tēvs ir Latvijas volejbola junioru (meiteņu) izlases treneris, Rīgas Volejbola skolas treneris un sporta skolotājas, bet es pats trenējos vieglatlētikā. No sākuma es nepamanīju, ka ir tāds temats – „Olimpiskās spēles”, tāpēc taisījos rakstīt par piramīdu celtniecību. Taču pēc tam pamanīju, ka ir arī temats par olimpiskajām spēlēm. Teikšu godīgi – cerēju, ka par šo tēmu būs ļoti daudz materiālu, taču realitāte izrādījās pavisam cita – par antīkajām Olimpiskajām spēlēm tikpat kā nav nekādu materiālu. Tāpēc man nācās rakstīt arī par modernajām Olimpiskajām spēlēm.
Cilvēkiem parasti izdzirdot vārdu salikumu „Olimpiskās spēles” tās asociējas ar modernajām Olimpiskajām spēlēm, taču modernās Olimpiskās spēles ir cēlušās no antīkajām Olimpiskajām spēlēm. Olimpiskās spēles notika ik pēc četriem gadiem, šo ciklu, ko dēvēja par olimpiādi, grieķi izmantoja laika skaitīšanai. Atšķirībā no mūsdienu Olimpiskajām spēlēm, kurās tiek pārstāvēti ļoti daudzi sporta veidi, antīkajās Olimpiskajās spēlēs bija pārsvarā tikai vieglatlētika un cīņas sports. Plašāk par abu veidu Olimpiskajām spēlēm lasiet tālākajās lapās.
Kas tad ir olimpiskās spēles? Senajā Grieķijā olimpiskās spēles bija reliģisko svētku sastāvdaļa. Spēles notika vairākās Grieķijas vietās, plašākās par godu Olimpa dievam Zevam tika rīkotas Svētajā ielejā Olimpijā. Vēstures arhīvos ir saglabājušās ziņas par olimpiskajām spēlēm sākot ar 776.g.p.m.ē. Tādejādi tās mēs arī uzskatām par pirmajām mums zināmām antīkajām olimpiskajām spēlēm. Taču reliģiski sarīkojumi par godu dievam Zevam jau notika vairākus gadsimtus, iespējams jau pat 1370.g.p.m.ē. Par tiem sīkāk kaut ko stāsta tikai leģendas un stāsti par olimpisko spēļu izcelšanos. Olimpiskā stadiona laukumu ietvēra četri slīpi paaugstinājumi. Ziemeļu pusē to veidoja kalna nogāze, bet trīs pārējie paaugstinājumi tika izveidoti mākslīgi. Zālainajās nogāzēs bija vieta 40 000 skatītāju. Sporta laukuma garums bija viena stadija. Bez stadiona Olimpijā bija arī reliģiskie tempļi, īpašas būves treniņiem un rehabilitācijai. Trīs mēnešus pirms spēļu sākuma tās tika izziņotas visā Grieķijā. Mēnesi pirms spēlēm visi, kas vēlējās piedalīties sacensībās, pulcējās dienas gājiena attālumā no Olimpijas. Olimpijā nedrīkstēja ierasties ar ieroci. Olimpisko spēļu laikā visā Grieķijā karojošas pilsētas un ciltis nolika ieročus. Virs zemes valdīja miers. Olimpiskā pamiera lauzējiem draudēja bargs sods – nolādēšana uz mūžu. Olimpiskās spēles notika ik pēc četriem gadiem, šo ciklu, ko dēvēja par olimpiādi, grieķi izmantoja laika skaitīšanai.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties