Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:283741
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Oligapola iezīmes    4
  Oligapola tirgus modeļi    5
  Lauztā pieprasījuma līkne    5
  Slepena vienošanās    6
  Cenu līderis    8
  Princips “izmaksas plus”    8
  SECINĀJUMI    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Oligapola iezīmes
• Neliels ražotāju skaits, kas konkurē savā starpā;
• Identiski vai diferencēti produkti;
• Būtiskas barjeras jaunu firmu ienākšanai nozarē;
• Ārpuscenas konkurence diferencētā produkta gadījumā.
Mūsdienu tirgū panākumus nodrošina tehniskais progress, bet tas ir saistīts ar ievērojamiem kapitālieguldījumiem tehnikā, jaunu tehnoloģiju attīstībā, bet kapitālieguldījumi savukārt paplašina ražošanas mēroga virsotnes, kuru rezultātā firma sasniedz izmaksu minimumu. Tās firmas, kuras nespēj ieguldīt vajadzīgās, lielās summas tehniskajā progresā, tiek izstumtas no tirgus. Lielie sākotnējie ieguldījumi tehnikas progresa finansēšanai daudzām firmām pārvēršas par nepārvaramu šķērsli, lai iekļūtu attiecīgajā nozarē.
Oligopola gadījumā cenas nemainās nepārtraukti ar preces pieprasījuma un piedāvājuma izmaiņām, kā tas ir pie pilnīgas konkurences, bet atšķiras ar “stingrumu”. Protams, ja strauji pieaugs izmantojamo resursu cena vai palielināsies pieprasījums, tad firma-oligopoliste paaugstinās preces cenu. Bet parasti viņa to dara diskrēti, laiku pa laikam un uzreiz uz ievērojamo lielumu. Cenas “stingrums”, nemainīgums pamatā ir saredzams pie cikliskās un sezonas preču pieprasījuma izmaiņas. Īslaicīgā periodā , kad ir cikliskās un sezonas preču pieprasījuma izmaiņas, firmas-oligopolistes dod priekšrocību cenas nemainīšanai, tā laikā variējot ražošanas daudzumu. Tām ir divi cēloņi: pirmkārt, īslaicīgā periodā firmām-oligopolistēm ir specifiskas izmaksu līknes; otrkārt, tiem cenu izmaiņas palielina izmaksas.
Oligapola tirgū ir ierobežots skaits firmu, kas atspoguļo šī tirgus galveno īpatnību - firmu savstarpējo atkarību. Firma nedrīkst noteikt cenu un ražošanas apjomu, nedomājot par konkurentu atbildes reakciju. Ja firmas plānos ir cenu paaugstināšana, tad jārēķinās ar to, ka, ja konkurenti arī nepaaugstinās cenas, firma zaudēs daļu pircēju, kas dos priekšroku lētākai konkurenta precei. Un, otrādi, ja firma pieņem lēmumu cenas pazemināt, tad ieguvums būs tikai tad, ja konkurentu firmas savukārt nepazeminās cenas. Bet, ja pārējās firmas tomēr cenas pazeminās, tad pati cenu pazemināšanas iniciatore rezultātā var neiegūt neko, jo firmas realizācijas apjoms samazināsies.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1222667
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties