Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:426710
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aplūkot okazionālismus izvēlējos tāpēc, ka tie ir autora oriģināli darinājumi un nekur citur nav atrodami. Tie ir unikāli vārdi, kas bieži vien tekstam dod vairāk ekspresijas. Imants Ziedonis šajā ziņā ir visbagātākais dzejnieks, jo viņa darbos okazionālismu ir sevišķi daudz. Otrs iemesls tieši šādai izvēlei ir tas, ka Imants Ziedonis ir mans mīļākais dzejnieks, un tādā veidā es varu apvienot patīkamo ar lietderīgo. “Priekšsajūta” ir viens no viņa jaunākajiem dzejoļu krājumiem, tajā apkopoti dažādi jau iepriekš publicēti dzejoļi, kā arī jauni darbi.
Šī darba problēma ir vārddarināšanas process, tajā izmantotā metode un līdzekļi.
Mērķis ir noskaidrot katra vārda semantisko nozīmi, vārddarināšanas paņēmienu, izmantojumu tekstā un derivatīvos formantus, kas lietoti okazionālisma radīšanai.
Darbā analizētas 35 valodas vienības, kas ekscerpētas no Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma “Priekšsajūta”

Katrs okazionālisms analizēts pēc vārddarināšanā izmantotā paņēmiena, derivatīvajiem formantiem, semantiskās nozīmes un pielietojuma tekstā.
Vārds motoatslēga veidots kā saliktenis, savienojot lietvārdu atslēga un salikteņa motocikls pirmo daļu moto. Derivatīvais līdzeklis – savienojums. Spriežot pēc konteksta, vārda nozīme ir motocikla atslēga, atslēga, ar kuru iedarbina motociklu. Tekstā vārds lietots kā teikuma priekšmets, kas izteikts ar lietvārdu.
Vārds āriskas darināts pēc vārda ārējs parauga, izmantota sufiksācija. Motivētājvārdam ārs pievienots piedēklis -isk-. Vārda nozīme ir pavisam citāda nekā vārda ārējs nozīme, tas apzīmē ārišķību, ārējo izskatu, kaut ko ārpusē novietotu. Tekstā tas izmantots kā apzīmētājs, kas izteikts ar īpašības vārdu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties