Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:266940
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Noziedzīga nodarījuma objekts    4
2.  Noziedzīga nodarījuma objektīvā puse    6
3.  Noziedzīga nodarījuma subjekts    9
4.  Noziedzīga nodarījuma subjektīvā puse    16
  Nobeigums    20
  Izmantotās literatūras saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

Būtisks nosacījums personas atzīšanai par vainīgu nodarījumā un saukšanai pie kriminālatbildības ir nozieguma sastāva pazīmju konstatēšana personas nodarījumā. Līdz 1999. gadam, kad Latvijā spēkā bija vēl padomju laikā pieņemtais Latvijas Kriminālkodekss, par nozieguma sastāvu runāja tikai krimināltiesību teorijā. Savukārt šobrīd spēkā esošajā Krimināllikumā noteikts, ka saucot personu pie kriminālatbildības un nosakot sodu, ir nepieciešams konstatēt personas nodarījumā visas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes (Krimināllikuma 1. pants).
Referāta mērķis ir apskatīt nozieguma sastāvu dažādās kontinentālās tiesību saimes valstīs, kā arī konstatēt to raksturīgākās īpatnības un atšķirības šajā jomā. Galvenie uzdevumi, kuriem pievērsīšos, būs izprast nozieguma sastāva īpatnības kontinentālās tiesību saimes valstīs ar visām no tā izrietošām sekām. Referātā tika pielietota salīdzinošā metode.
Citās Eiropas valstīs, piemēram, Austrijā un Vācijā, pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības ir nevis par nozieguma sastāvs, bet gan Krimināllikumā minētais “likuma sastāvs”, un atbilstības konstatēšana starp personas darbībām un Krimināllikumā minēto “likuma sastāvu” (Vācijas Krimināllikuma 11. panta 5. daļa).
Noziedzīga nodarījuma sastāvs ir definējams kā Krimināllikumā paredzēto visu objektīvo un subjektīvo pazīmju kopums, kas ir nepieciešams un reizē arī pietiekams, lai personas kādu darbību vai bezdarbību varētu atzīt par noteikta veida noziedzīgu nodarījumu.1
Ievērojot noziedzīga nodarījuma izdarīšanas reālās izpausmes apstākļus un to izdarījušo personu īpašības, noziedzīga nodarījuma sastāva jēdziena kopīgās pazīmes tiek iedalītas divās grupās : objektīvajās un subjektīvajās pazīmēs.
Objektīvo pazīmju kopumā ietilpst ar Krimināllikumu aizsargātās valsts, sabiedrības, personu grupu un atsevišķu personu intereses, kuras apdraud noziedzīgs nodarījums. Šo pazīmju kopums ir noziedzīga nodarījuma objekts. Pie noziedzīga nodarījuma objektīvajām pazīmēm ir pieskaitāmas arī tās, kuras raksturo personas nodarījuma ārējās izpausmes procesu, kaitējumu, kas nodarīts darbības vai bezdarbības rezultātā ar likumu aizsargātām interesēm. Šādi apstākļi veido noziedzīga nodarījuma objektīvo pusi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1170667
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties