Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Noziedznieka personības jēdziens, raksturojums un klasifikācija

     Novērtēts!

    Referāts14 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:853914
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Jebkurā sabiedrībā jēdzienam “noziedznieks” ir negatīva nozīme, jo ar šo jēdzienu apzīmē personu, kura ir izdarījusi noziegumu. Šis jēdziens asociējas ar personu, kas ir izdarījusi kaut ko ļaunu citai personai, tāpēc ir arī saprotama šī jēdziena negatīvā nozīme.
Taču kriminoloģiskā aspektā jēdziens “noziedznieks” tiek lietots tikai formāli, jo tas neatspoguļo visas iezīmes, kas nepieciešamas noziegumu izdarījušās personas raksturojumam. Tieši tāpēc kriminoloģijā šī jēdziena vietā lieto jēdzienu “noziedznieka personība”.
Ir pilnīgi skaidrs, ka konkrētu noziegumu veic konkrētas personas, cits jautājums ir vai šīs personas var noskaidrot. Taču jebkurā gadījumā šajos pastrādātajos noziegumos izpaužas noziedznieka uzskati, tieksmes un ieradumi. Līdz ar to nav iespējams pilnībā izprast izdarītā nozieguma būtību, neizanalizējot tā cilvēka personību, kas to ir izdarījusi. Tāpat arī nevar veidoties pareizs priekšstats par noziedznieka personību, ja netiek ņemts vērā tā izdarītā nozieguma raksturs. Tāpēc noziedznieka personības problēma ir svarīga kriminoloģijas zinātnes sastāvdaļa, jo noziedzība kā sociāla parādība saistīta ne tikai ar sociāliem, ekonomiskiem un citiem faktoriem, bet arī ar to personību īpatnības kopumu, kuras izdara noziegumus – viņu sociālajām vērtībām, pasaules uzskatu, individuālajām interesēm un vajadzībām.
Noziegumus cilvēki izdara dažādu iemeslu un pamudinājumu dēl, kā arī dažādos apstākļos. Cilvēkam piemīt dažādas viņu raksturojošas iezīmes: dzimums, vecums, izglītības līmenis, nodarbošanās, ģimenes stāvoklis u.c. tāpat arī noziedzniekam piemīt viņu vien raksturojošas iezīmes, kuru izpēte ir ļoti nozīmīga ne tikai kriminoloģiskā, bet arī krimināltiesiskā un kriminālistiskā ziņā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1191924
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties