Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:326597
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Cēloņsakarība ir objektīvi pastāvoša saikne starp noziedzīgu rīcību un kriminālnodarījuma sekām. Krimināltiesībās cēloņsakarība nozīmē, ka noteiktām izmaiņā ārējā pasaulē iemesls ir noziedzīga rīcība nevis kāds cits faktors. Cēloņsakarība viennozīmīgi norāda savstarpējo saistību starp divām parādībām, proti – noteikto rīcību un tās sekām.
Cēloņsakarība izpaužas tādā veidā, ka viena parādība noteiktos apstākļos likumsakarīgi un nepieciešami rada citu parādību. Pirmo no tām dēvē par cēloni, bet otro – par sekām.
Cēloņsakarība ir noziedzīgo nodarījumu materiālo sastāvu objektīvās puses pazīme. Balstoties uz atziņu par cēloņsakarību, noziedzīgos nodarījumos, kuru pazīmju skaitā ir kaitīgas sekas, jāpierāda, ka kaitīgās sekas ir attiecīgas personas darbības vai bezdarbības rezultāts, ka iestājušos kaitīgo seku cēlonis ir tieši šī darbība vai bezdarbība.1
Lai krimināltiesībās prettiesisko darbību vai bezdarbību varētu atzīt par iestājušos kaitīgo seku cēloni, šai darbībai vai bezdarbībai jāatbilst vairākām pazīmē:
1.Darbībai vai bezdarbībai laika ziņā jānotiek pirms kaitīgajām sekām, jo tikai tad darbība vai bezdarbība var kļūt par faktoru, kas rada reālu iespēju iestāties kaitīgajām sekām.
2.Lai darbību vai bezdarbību atzītu par kaitīgo seku cēloni, bez tā, ka laika ziņā kaitīgās sekas sekojušas darbībai vai bezdarbībai, jākonstatē apstāklis, ka iestājušās kaitīgās sekas ir tieši šīs darbības vai bezdarbības rezultāts.
3.Darbību vai bezdarbību par seku cēloni ir pamats atzīt tikai tad, ja iestājušās sekas ir bijušas neizbēgamas. Par neizbēgamām sekas var uzskatīt tad, ka tās noteiktā vietā, laikā un apstākļos nenovēršami izraisījusi noteikta darbība vai bezdarbības akts. Tātad cēloņsakarība ir bijusi minēto apstākļu nepieciešamība.2
Atšķirība starp nepieciešamību un nejaušību cēloņsakarībā pastāv tajā apstākļi, ka nepieciešamība izriet no parādības būtības, bet nejaušība ir nepieciešamības izpausmes ārējā forma un papildinājums.
Secinājums – Cēloņsakarība krimināltiesībās ir tāda objektīva saikne starp prettiesisko darbību un to radītajām laika ziņā sekojošajām sekām, kurā darbība vai bezdarbība sagatavo un nosaka seku iestāšanās reālu iespēju un kurā darbība vai bezdarbība ir galvenais noteicošais faktors, kas neizbēgami radījis kaitīgās sekas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1116035
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties