Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975887
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Norvēģu nacionālās mūzikas sākumi un centrs meklējami Ed. Grīgā. Zināmas nacionālās pazīmes saskatāmas tikai V. Trānes mūzikā. Nacionālās mūzikas uzplaukums varēja sākties ar līdz ar tautas melodiju savākšanu, kur lieli nopelni ir L. M. Lindmenam, vēlāk K. Ellingam un O. M. Sanvikam. Ziemeļnieciski liriska nokrāsa piemita Kjerulfa un Nordrāka dziesmām un klavieru kompozīcijām. Bet visspilgtāk un noteiktāk tīri norvēģiskā īpatnība izpaudās Grīga mūzikā. Grīgam, kas bija tipisks miniatūrists mūzikā drīz radās atbalstītāji: J Selmers – simfoniskā tēlojumā un simfoniskajos kora darbos, J.S. Svensens – Lista gara simfoniskā un kamermūzikā, J. Hārkolovs operā un oratorijā. Lai gan norvēģu mūziķi izglītojās Lepcigā, tie nekad nepieslējās Leipcigas klasikai, bet drīzāk romantikai. Drusku mazāka mēroga meistars ir O. Vinters – Hjelms. Jauna paaudze izauga līdz ar Vāgnera jaunromantiku. To reprezentē Ole Olsens operā, oratorijā, simfoniskā, Ivers Holters, Gerhards Schelderops universālā un savdabīgā produkcijā un Kristians Sindrings, kas simfoniskā un kamermūzikā īpatnēji apvienojis norvēģu nacionālos un Vāgneriskos elementus.
Blakus Sindingam ar vieglāka satura darbiem minams Johans Halvorsens, ar simfoniskiem tēlojumiem jaunvācu garā ievērojamākais norvēģu komponists pēc Griga – Hjalmars Borgstrēms. Jaunākie norvēģu komponisti uzrāda tās pašas tipiskās pazīmes kā citu tautu komponisti: nacionālisma pasvītrojumu tieksmi no jaunromantisma uz impresionismu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1214333
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties