Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849983
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Norvēģija ir konstitucionāla monarhija, tronis ir mantojams. 1814. gada konstitūcijā akcentēta tautas suverenitāte, varas dalīšanas princips, pilsoņu neaizskaramās tiesības attiecībās ar valsti. Jau vairāk nekā 100 gadu funkcionē parlamentārisma sistēma. Tas nozīmē, ka valdību – Valsts padomi – apstiprina parlaments (stortinget) un tā ir atbildīga parlamentam. Valdībai ir jāpilda parlamenta lēmumi. Ja parlamenta vairākums izsaka valdībai neuzticību, tai jāatkāpjas.
Parlamentā ir 165 deputāti, kas pārstāv vairākas partijas. Parlamentu ievēlē reizi četros gados. Tiesības vēlēt un tikt ievēlētam ir ikvienam pilsonim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu. Sievietēm vēlēšanas tiesības ir kopš 1913. gada. Likums garantē pilnīgu abu dzimumu vienlīdzību. Sievietes ir plaši pārstāvētas gan parlamentā, gan visās valsts un vietējās iestādēs.
Nav šaubu – Norvēģija ir viena no tūristus visvairāk interesējošām valstīm. Brīnišķīgi, negaidīti un pārsteidzoši skati ceļotāja sirdi pilda ar prieku un līksmību. Starp šērām, fjordiem, sniegiem un klintīm tur dzīvo simpātiskie norvēģi, kas, paši būdami lieli ceļotāji, lieliski saprot citu zemju tūristus, un mēs šajā zemē jūtamies kā mājās, baudot Norvēģijas teiksmaino dabu un labvēlīgo ļaužu viesmīlību.
“Norvēģija iesākas pie Baltijas jūras stāvajām klintīm; pēc tam izliec muguru pret ziemeļiem un tad, savā gājienā izlocījusies gar krācošā okeāna krastiem, tā atrod robežu Rifeju kalnos, kur piekususi izbeidzas pasaule.” Tā rakstījis kāds Ādams no Brēmenes.
Sauszeme sākas uz mazas šēras, kas atrodas uz 58.ziemeļu platuma grāda, kur zeme pamazām pieplok jūrai, un virzās 1750 km uz ziemeļiem. Tur, 71 grādu uz ziemeļiem no ekvatora, tā sasniedz stāvu kalnu Nordkapu (Nordkapp), kas it kā ienirst Barenca jūrā.
Uz rietumiem no Nordkapa atrodas vistālāk ziemeļos esoša pilsēta pasaulē – Hammerfesta.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties