Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:138237
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  Normatīvo aktu veidi    4
1.1.  Likumi    5
1.2.  Likumdošanas process    6
  Likuma atgriešana Saeimā otrreizējai caurlūkošanai    8
2.  Normatīvo aktu hiearhija    12
  Nobeigums    16
  Izmantotās literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

ilvēku ikdienas dzīvi regulē dažādi normatīvie akti, sākot ar Latvijas Republikas Satversmi un beidzot ar valsts pārvaldes izdotajām tiesību normām un pašvaldību lēmumiem. Oficiālajā preses izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī citos laikrakstos un žurnālos varam iepazīties ar jaunajiem likumiem, Ministru Kabineta noteikumiem, citiem Ministru Kabineta izdotajiem tiesību aktiem, dažādu Latvijas pilsētu pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem, kā arī ar ministriju pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu un citu valsts pārvaldes iestāžu izdotajām vispārobligātajām tiesību normām, kas tiek noformētas lēmumu, rīkojumu, instrukciju veidā.
Latvijas tiesību sistēmā normatīvajiem tiesību aktiem ir svarīga loma un tālāk šā darba mērķis ir detalizētāk aplūkot normatīvā tiesību akta veidus, hierarhiju.
Tiesību akts var saturēt individuālus vai vispārējus juridiskus priekšrakstus. Ar individuāliem juridiskiem priekšrakstiem tiek regulēta konkrēta tiesību subjekta uzvedība, bet vispārējs juridisks priekšraksts ir tiesību jeb juridiskā norma un to kopums veido tiesiskās regulēšanas mehānisma pamatu. Tiesību aktu, kas satur tiesību normas, sauc par normatīvo tiesību aktu.
“Normatīvie akti ir tiesību jaunrades rakstveida akti, ko izdod kompetentas valsts iestādes un kas satur tiesību normas (vispārobligātus uzvedības noteikumus)”
Normatīvos aktus izdod par jautājumiem, kas ietilpst to kompetencē un tie ir adresēti nenoteiktam tiesību subjektu lokam un ir paredzēti iepriekš nenoteikta skaita gadījumu vairākkārtējai regulēšanai. Normatīvie akti ir likumi, nolikumi, noteikumi, instrukcijas un citi tiesību akti, ar kuriem tiek ne tikai noteiktas, bet arī grozītas un atceltas tiesību normas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties