Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:332043
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
  Norēķinu karšu nepieciešamība Latvijā    3
  Pirmā norēķinu karte – telekarte    3
  1993.gads – norēķinu karšu starts Latvijā    4
  Norēķinu karšu darbības mehānisms    4
  Informācijas un naudas līdzekļu plūsma    6
  Kas ir norēķinu karte?    7
  Norēķinu karte – dzīves nepieciešamība    9
  Debetkarte    10
  Kredītkarte    11
  Bankomāts – naudas maks uz ielas stūra    12
  Nākotnes sapnis – viedkarte - jau apgrozībā    14
  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    18
Darba fragmentsAizvērt

Ļoti labi atceros tos laikus, kad algas diena saistījās ar patīkamām un reizē nepatīkamām izjūtām. Patīkamās izjūtas – nauda būs, bet nepatīkamās – lai to naudu saņemtu, stundām ilgi bija jāstāv rindā, lai gan to laiku daudz labprātāk izmantotu savādāk, piemēram, pavadītu kopā ar ģimeni. Personīgi es, algu gāju saņemt trešajā dienā, kad rindu vairs nebija, tā saudzējot sevi un savu brīvo laiku.
Pavisam nesen, pat pirms pāris gadiem, braucot uz ārzemēm ceļojumā, problēma Nr.1 – kur likt naudu. Tāpat pirms ceļojuma uztrauca tādi jautājumi, kā, - cik daudz ņemt naudas, lai pietiktu; kur samainīt tās valsts valūtā uz kuru dosies un cik liels kurss; kur naudu uzglabāt, lai tā būtu drošībā?
Mūsu zinātnes un tehnikas laikmetā nekas nestāv uz vietas, viss progresē. Arī šajā jomā tiek domāts par cilvēku brīvo laiku, ērtībām, drošību utt. ieviešot elektroniskos maksājumu veidus. Alga uz kartes – lūdzu, iepērcies! Vajadzīga skaidra nauda – lūdzu, bankomāti cauru diennakti bez brīvdienām strādā! Dosies ceļojumā uz ārzemēm – galva nav jālauza par - kur, kas un kā. Vienīgi kas ir jāizdara - jāatvēr konts bankā, jānogulda tajā nauda un jāizņem norēķinu karte. Pārējo izdarīs bankomāts, dators, sakari utt. Ievēro tikai drošības noteikumus un atpūties vesels! Vienkārši brīnišķīgi!
Bet kas tad ir šis brīnums un kā tas radies? Šajā kontroldarbā esmu nolēmusi to noskaidrot, kā arī kas ir norēķinu karte, kādi ir norēķinu karšu veidi, to priekšrocības un trūkumi, darbības mehānisms, kā notiek informācijas un naudas plūsma, un arī to, kas mūs sagaida ne tik tālajā nākotnē.
Latvijas neatkarības atjaunošana saistījās ar plašu ārzemju iebraucēju straumi. Nezinādami mūsu apstākļus, viņi mēģināja kārtot rēķinus ar starptautiski atzītām norēķinu kartēm. Izveidojās sākotnēji paradoksāla situācija. Ārzemniekiem būtībā bija pilnas kabatas ar brīvi konvertējamo valūtu, bet par santīmu nopirkt sērkociņu kastīti viņi nevarēja. Taču svešzemniekiem bija nevis naudaszīmes vai monētas, bet tikai dokuments, kas apliecināja naudas esamību. Vienlaikus bija vajadzīga sarežģīta elektroniska sistēma ar speciālu atmiņu. Izeja bija viena: Latvijā ieviest norēķinu kartes ar visu tehnisko aprīkojumu. To prasīja investīcijas, tūrisms, draugu, radu apciemošana, tranzītbraucieni. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties